Лизинговият пазар се срива

750
Лизинговият пазар се срива

Лизинговият пазар ще се свие с 60-65% на годишна база до края на 2009 г. В най-добрия случай новите договори, които ще се сключат до декември, ще бъдат със същите обеми, както през първата половина на годината. Това заяви Пламен Минев, който е главен изпълнителен директор на УниКредит Лизинг.

Сега целта на лизинговите компании е по-скоро управление на портфейли и подобряване на тяхното качество, отколкото неразумен и непремерен в рисково отношение нов бизнес, обясни Минев.

Според статистиката на Българската асоциация за лизинг основната част от клиентите са предимно в сегмента малки и средни предприятия. Финансовият лизинг многократно превишава оперативния. И при двата вида за най-голяма сума са сключените договори за леки коли.

Според последните данни на БНБ вземанията по финансов лизинг през второто тримесечие на 2009 г. са намалели с 68.4 на сто спрямо същия период на 2008 г. Ситуацията с финансовия лизинг е показател за пазара като цяло, тъй като той формира 98.7% от него. Общата стойност на новите договори, сключени през периода април-юни, възлизат на близо 360 млн. лв. при 778 млн. лв. за първите три месеца на годината.

Като цяло лизинговият пазар у нас е възлизал на 5,642 млрд. лв., или 8.5 на сто от БВП, сочи още статистиката на централната банка към края на юни. Към края на март вземанията по лизингови договори са били за 5.73 млрд. лв. На годишна база спрямо миналия юни лизинговият пазар е отбелязал 16.5% ръст, което обаче е в пъти по-малко от цифрите, постигани през миналата година - в рамките на около 50%.

В края на юни 2009 г. вземанията по договори за финансов лизинг на леки автомобили възлизат на 1.8 млрд. лв. На годишна база през юни 2009 г. те нарастват с 11.4%, докато през март са отбелязали годишен ръст от 32.7%.

Към края на полугодието стойността на лизинговите договори за машини, съоръжения и индустриално оборудване се увеличават на годишна база с 18.4% до 1.535 млрд. лв. Годишният ръст през март е бил 35%. Относителният им дял се увеличава с близо 6 пункта.

За година вземанията по договори за финансов лизинг на товарни и лекотоварни нарастват с 9.9% до 1.439 млрд. лв. в края на юни 2009 г. (32.9% годишен ръст през март 2009 г.).

През юни проблемните вземания възлизат на 373.76 млн. лв. спрямо 486.16 млн. лв. три месеца по-рано.

За първото полугодие на 2009 г. УниКредит Лизинг е реализирала сделки в размер на 81.1 млн. евро. Компанията заема 26% пазарен дял за първото полугодие, което я поставя на първо място в бранша.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg