Логистичен парк и централи за зелена енергия в Кремиковци

1235
Логистичен парк и централи за зелена енергия в Кремиковци

"Кремиковци", който дълги години замърсяваше София, ще бъде нарязан на скрап за старо желязо. Активи на фалиралия металургичен комбинат вече имат нов собственик - софийската компания "Елтрейд къмпани".

26-годишният Лъчезар Варнаджиев, който е едноличен собственик на "Елтрейд къмпани", беше единственият кандидат, явил се на търга, проведен вчера в административната сграда на комбината. Той ще трябва да плати 316 млн. лв. по сделката.

Сумата трябва да бъде внесена до 18 април по сметка на синдика. Кредит за сделката е отпуснат от Първа инвестиционна банка, казаха източници. Варнаджиев пристигна в "Кремиковци" към обяд с напълно редовни документи, че "Елтрейд къмпани" е внесла изискуем задатък от 31.6 млн. лв.

Така фирмата бе допусната за участие. Синдикът изчака до 14 часа, когато изтече крайният срок за внасяне на депозита, необходим за участие в търга. Друг кандидат обаче не дойде. Така само няколко минути след като часовникът удари 14 часа, Варнаджиев подписа документите пред погледа на синдика Цветан Банков, който демонстрира видимо добро настроение от сделката.

След финалните думи на Банков, на когото предстои да се разплати със 7000-те кредитори, Лъчезар Варнаджиев напусна незабавно сградата, без да говори с медиите. Той вече е собственик на обособен дял, включващ предзаводската част и производствената площадка заедно с активите, свързани с производствената дейност на комбината.

Стърчащите като във филм на ужасите огромни купища железа от заводите на най-замърсяващото производство - доменните пещи и коксохима на комбината, ще бъдат нарязани за скрап и извозени за рециклиране, споделиха източници, близки до сделката.

На освободеното пространство ще изникнат логистичен парк и централи за зелена енергия. Компании подизпълнители вече са готови да пристъпят към работа, съобщиха запознати.

А преди да подадат заявление за участие в търга, от "Елтрейд къмпани" са поискали експертиза за активите със скрап на "Кремиковци" от най-голямата рециклираща компания "Надин", стана ясно вчера.

Източник: в. Стандарт

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg