Людмил Стойков върна 3 млн. на САПАРД

609
Людмил Стойков върна 3 млн. на САПАРД

Фирма, свързана с Людмил Стойков, върна 2.933 млн. лева на САПАРД, съобщиха от агенцията. Фонд "Земеделие" е изискал парите от "Еврофриго" АД. Тя е сред фирмите, за които европейската служба за борба с измамите ОЛАФ съобщи преди година и половина, че са точили пари с фалшиви фактури.

Внасяли са стара техника, а са я осчетоводявали като нова. "Еврофриго" е собственост на американската офшорка "Кинстън Ентърпрайзис ЛТД" и на група физически лица, показва справка в "Дакси". Член на управата е Елза Радкова - жената, с която пернишкият бизнесмен Людмил Стойков живее на семейни начала, както и съпругата на Марио Николов - Мариана Николова.

Людмил Стойков е разследван за пране на пари заради финансови преводи на "Кинстън". Разследването сочи, че спечелените от фалшиви сделки суми са превеждани в офшорката, а оттам са изпирани чрез туристически почивки на Дюни.

Самият Стойков твърди, че туроператор на почивките е известната германска фирма "Некерман" и за пране на пари не може да става дума.

"Еврофриго" е първата, която връща пари по редприсъединителната програма. Още пет компании ще трябва да възстановят изплатени субсидии на "Земеделие" заради измами. Фондът вече е разпратил писма до тях. Оттам обаче отказаха да съобщят кои са фирмите с предупреждение.

В доклад на ОЛАФ са споменати две групи от по 5 фирми, при които са открити нередности. Свързаните със Стойков - Николов са "Риком", "Солвекс Мира Фрукт", "Шикс Кера Манманова", "Картел Валентин Янев" и "Соларис". Без връзка с пернишкия бизнесмен пък са "Юпер", "Хеликом", "Топ консерв", "Меком" и два проекта на КФМ.

Финансирането на други три проекта е било спряно заради открити нередности в документите, съобщиха от "Земеделие". Акцията за разкриване на нарушения по програмата е част от плана за действие, който обещахме на Брюксел, заявиха от фонда.

Санкциите са вследствие на ревизия на извършените плащания по проекти, получили пари след 2006 г.

Нарушения по 109 проекта са открили досега експертите по САПАРД. Сбърканите документи са за 29 млн. лв. Общият брой на одобрените проекти по предприсъединителната програма е 3509.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg