М. Горбачов: Живков направи много за България

1838
М. Горбачов: Живков направи много за България

"Тодор Живков много е направил за България. Той използваше способността си да хитрува, да уговаря, беше изключително способен човек, а аз го познавах доста добре." Това призна вчера бившият съветски президент Михаил Горбачов. Неговият "Форум за нова политика" е един от организаторите на международната конференция "Европа гледа на изток" заедно с българската фондация "Славяни".

"Но дойде време, когато другарят Живков трябваше да си отиде - беше узурпирал властта, а човек трябва да има мъжество", усмихна се бащата на перестройката. Горбачов си спомни любопитни моменти от общото им политическо минало. Живков често му повтарял, че "ние, българите, сме си извършили преустройството още през 1955-1956 г., вие обаче трябва да ни настигнете". Като каза това, бившият съветски президент спря, пое си дъх и добави: "Той имаше предвид годините, в които взе властта в България."

Горбачов съобщи на всеослушание, че съветското ръководство не е имало никаква връзка с възродителния процес у нас в средата на 80-те години, когато около 350 000 български турци бяха принудени да напуснат страната. Според проф. Захари Захариев, шеф на фондация "Славяни", ръководството на КПСС е имало негативно отношение към подобна крачка.

"Голяма група от ЦК на БКП готвехме специално писмо до Политбюро, в което да възразим срещу насилствената смяна на имена и последвалата "екскурзия", но то не можа да стане факт, обави Захариев. "Тези неща, които каза Захари, са новост за мен", допълни Горбачов. "Ръководство на Русия гледа спокойно на военните бази на САЩ в България, отговори той на въпрос. Горбачов отбеляза тревожната тенденция на милитаризация, достигнала безпрецедентно високо равнище."Нужна ни е демилитаризация", отсече политикът и добави: "А на Америка й трябва нейна перестройка."

На конференцията по време на дискусията "Кавказ - сеизмична зона" руският независим експерт Павел Фелгенхауер предупреди, че в близките година-две определени действия ще се пренесат от Южен в Северн Кавказ. Той смята, че Русия няма да се справи с конфликта без намесата на ЕС.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg