Малки им били заплатите. А 400 млн. премии?

653
Малки им били заплатите. А 400 млн. премии?

Към 400 млн. лв. отиват годишно в джобовете на чиновниците в България под формата на различни допълнителни възнаграждения.

Това показва проверка, след като преди време премиерът Бойко Борисов обяви, че ще прави ревизия на заплатите, премиите и бонусите.

"Не може те да получават в пъти повече от мен, след като аз като премиер нося отговорността", аргументира се тогава премиерът.

Борисов илюстрира идеята за намаляване на възнагражденията на държавните служители с факта, че един министър взема 2 хил. лв., а чиновници получават по 6000, 10 000 или 12 000 лв.

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков пък готви концепция за административна реформа, която ще включи и смяна на системата за заплащане.

Какво показа проучването на "24 часа".

Официално средната заплата за чиновник е около 430 лева. 3287 лева получава премиерът.

Всички министерства и агенции обаче са въвели, и то съвсем законно, действащи системи за допълнителни пари. Става дума за т.нар. премии или допълнително материално стимулиране.

Оказва се, че по този начин чиновници получават от една до три премиерски заплати над своята, като разни бонуси.

Две са базите, на основата на които се пресмята общият им размер - като процент от фонд "Работна заплата" и като процент от събираните от съответната институция такси, глоби, лихви и други, установи проучването ни.

Като правило, ако парите за премии се пресмятат върху фонд работна заплата, то с постановления и правилници най-често се предвижда до 25% да се разпределят като премии.

От 10 до 40%, а в отделни случаи до 70% от събираните приходи, такси, глоби, санкции и др., отиват в чиновническите джобове.

Справка в бюджета за тази година сочи, че в него са заложени 700 млн. лв. приходи от държавни такси. Проста сметка показва, че чиновниците ще си поделят тези пари заедно с държавата и ще получат между 140 и 280 млн. лв.

Към тях експерти прибавят още поне 180 млн. от от общия фонд работна заплата, които се разпределят като различни бонуси. Средно годишно например бюджетът дава 15-25 млн. лева за облекла. Хазната се бърка и с поне 20 млн. лева за командировки. Отделно се раздават суми като награди, покриват се разходи за мобилни телефони, коли. Така общата сума набъбва до поне 400 млн. лева, сметнаха експерти.

Официалното обяснение за раздаването на тези пари са ниските заплати на чиновниците и търсенето на парични стимули те да си вършат работата.

Остър конфликт на интереси в механизма за формиране на премиите вижда председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

"Не може администрацията да си пише правилниците и наредбите и да определя таксите, на базата на които се определят премиите, които самите те вземат, категоричен той.

И дава пример - миналата година всички служители от лекарствената агенция получили средно по 1000 лв. за месец премии.

Отделно всеки служител е получавал и трудовото си възнаграждение.

Данев е категоричен, че това е превърнало таксите в квазиданъчно облагане и рекет над бизнеса и хората.

Затова депозирал предложение до министъра на финансите Симеон Дянков да се сложи таван на разпределяните за премии пари и той да не надхвърля 10 на сто от администрираните приходи по ведомствата, а в бюджета да влизат останалите 90%.

Това е и обяснението защо, след като сме шампиони по най-ниски данъци в Европа, преразпределението на приходите през БВП не пада под 40%, подкрепят го и от Българската асоциация на индустриалния капитал.

Като твърде високи или раздути те определят таксите на Патентното ведомство и на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор и на Министерството на околната среда и водите.

Пред чиновническата твърдост е капитулирал и бившият министър на държавната администрация Николай Василев.

Той е внесъл предложение за намаляване с 4 до 40% на високите такси в 5 министерства и ведомства - околна среда, здравеопазване, метрология и технически надзор, патенти и земеделие, с идеята да ореже част от премиите там.

Проектът му обаче бил категорично отхвърлен от предишния кабинет.

"Да, така бе, това се случи през пролетта на 2009 г." , потвърди вчера самият Николай Василев. Без да се ангажира с конкретни цифри, той обясни, че сегашният механизъм за определяне размера на събираните от държавата такси противоречи на закона за лицензионните и разрешителните режими.

В него било записано, че таксата трябва да покрива само административните разходи.

Изследване на неговото, вече закрито, министерство, показва, че за 3 години таксите в пет сектора са се увеличили със 183%. Така излиза, че приходите от тях отиват предимно за издръжка на ведомствата и за бонуси, което поощрява чиновниците да искат нови увеличения.

"Не е икономически обосновано недостатъчно високите заплати за държавни служители да се компенсират с приходи от такси. Това е нарушение на пазарните механизми за ефективно разпределение на финансовите ресурси, тъй като облагодетелстването на държавни служители е за сметка на бизнеса и на крайните потребители, категоричен бе бившият министър на държавната администрация.

Източник: в. 24 часа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg