"Мелроуз рисорсиз" откри газ край Галата

1502

Британската компания за проучване и добив на нефт и газ "Мелроуз рисорсиз" (Melrose Resources) заяви преди ден, че е открила газово находище в шелфа на българската територия на Черно море.

Компанията планира да започне производство не по-късно от средата на 2009 г. "Мелроуз" е сондирала на територията между Галата и нос Калиакра, пише в. "Дневник". Проучванията й са показали, че запасите са равномерно разположени на дълбочина 2743 фута (836 м) и има наличие на гъст въглеводород на 46 фута (14 м).

Данните, получени от текущите тестове, показват, че няма пречки производството да започне, съобщават международните агенции. Качеството на откритите запаси е високо. От компанията прогнозират, че в близките околности има залежи от около 7 млн. кубически фута, като количеството може да се окаже дори по-голямо, ако структурата на земните пластове позволи сондаж. Според компанията има много голяма вероятност част от залежите да се оползотворят.

През декември миналата година правителството разреши на "Мелроз" да извършва проучвания на блока в Галата. Територията на концесията е с обща площ 1910 кв.км, а срокът й е за три години. "Мелроуз" ще инвестира 120 млн. долара в разработката на находището.

"Мерлоуз" планира съвместно с "Булгаргаз" да проучи възможностите за преустройството на Галата в съоръжение за складиране на газ. Находището "Галата-изток 2" пък ще осигурява необходимото налягане на резервоарите и данните, необходими за провеждането на проучванията.

В България "Мелроуз рисорсиз" прави пробиви още и на блоковете в Емине и "Калиакра 99" и държи правата за проучване за природния газ и петролната експлоатация в други части на находищата на "Бургас - Дълбоко море".

Добивът на газ от българското черноморско крайбрежие осигурява само 15% от общия обем потребление на горивото в страната. Останалите количества изцяло се внасят от Русия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg