Метанът удря 2 лв. до две години

4798
Метанът удря 2 лв. до две години

Цената на най-евтиното автомобилно гориво - метана (компресиран природен газ или CNG), ще скочи поне с 36 стотинки на килограм от 2015 г. Това означава, че след малко повече от 2 години и половина за килограм ще плащаме над 2 лв., съобщава в. Стандарт.

Причината е във въвеждането и поетапното увеличение на акциза върху автомобилния природен газ, което се прави заради изискванията на ЕС.

Още от 1 юни тази година природният газ, използван за автомобилно гориво, ще се облага с 85 ст. на гигаджаул, което прави 5 ст. на килограм. Реално обаче като се прибави и ДДС-то, цената на газа по метанстанциите ще скочи с 6 ст. на кг.

В момента CNG-то в различните градове и станции върви между 1.59 лв. и 1.80 лв. за килограм. Така след по-малко от месец и половина цената му ще скочи до 1.65-1.86 лв., показват сметките.

Голямото надуване на цената обаче ще дойде на 1 януари 2015 г., пише в макрорамката за следващите три години, която Министерски съвет прие преди Великден.

От 2015 г. природният газ, използван за автомобилно гориво, ще се облага с 5.10 лв. на гигаджаул, което ще вдигне цената на метана с още 30 ст. на кг. Така, ако цената на природния газ се запази приблизително същата както в момента, за килограм метан ще плащаме между 1.95 и 2.16 лв.

Не само ползващите природния газ като гориво за колата ще бъркат по-дълбоко в джоба си в близките години. Според изискванията на ЕС, с акциз трябва да бъде обложен и газът, който ползваме за отопление. Ставката при него обаче ще бъде по-малка.

От 1 юни тя ще бъде 10 ст. на гигаджаул или половин стотинка на кубичен метър. И тук обаче от началото на 2015 г. влиза в сила 6-кратното увеличение на акциза, който става 60 стотинки на гигаджаул. Това ще вдигне цената на газа за отопление с още 2,5 стотинки на кубичен метър, което пък ще се отрази на цената на парното.

От следващата Нова година държавата ще сурвака транспортните фирми и собствениците на дизелови коли с 2 ст. по-скъпо гориво. В момента дизелът се облага с акциз от 630 лв. за 1000 литра. От 1 януари 2013 г. налогът става 645 лв., което води до увеличение на цената с 1.5 стотинки на литър. Като се прибави и ДДС-то, скокът става 2 ст. Добрата новина обаче е, че след тази дата поне до 2015 г. не се предвижда увеличаване на акциза върху дизеловото гориво.


 

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg