МОСВ одобри застрояването на Странджа

435
МОСВ одобри застрояването на Странджа

4898 дка от територията на природен парк "Странджа" се определят за урбанизиране, стана ясно вчера след 5-часово заседание на висшия експертен екологичен съвет към МОСВ. Съветът прие общия устройствен план на община Царево и реши да го предложи за одобрение на министър Джевдет Чакъров, пише в. "Сега".

На 22 юли същата комисия върна плана за доработка с мотив, че в него има много пропуски, които трябва да се коригират. Вчера зам.-министърът Чавдар Георгиев обясни, че вече са взети мерки за опазване на околната среда и даде пример новото изискване да не се строи на 150 м от брегове на реки.

Поправките са козметични, обявиха обаче екологичните организации, които сезираха Европейската комисия с искане за отваряне на наказателна процедура. Според тях той ще позволи застрояване с капацитет нови 100 000 легла. Царево обаче отрича това и твърди, че базата ще бъде наполовина по-малка.

За урбанизация на територията на община Царево са предвидени общо 6917 дка. От тях 4898 са в границите на парк "Странджа". Ръководителят на проекта арх. Калин Тихолов обясни, че застроените площи ще бъдат много по-малко, защото щели да се спазят всички изисквания на закона за устройство на териториите и закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Така за застрояване на територията на парка щели да останат 918 дка.

Намеренията на Царево са леко ограничени във височина и плътност. Почти половината от площта за застрояване ще е за вилни зони, а за високо строителство и хотели са отредени 800 дка. Според екосдруженията обаче МОСВ не е редуцирало териториите, предвидени за урбанизация, въпреки обещанията си отпреди 10 дни. Оттам твърдят, че не са отстранени неточностите в плана, заради които той беше отложен.

Само един глас имаше в съвета срещу устройствения план - на Иван Камбуров от управата на парка. На пресконференцията след заседанието обаче зам.-министърът не му даде възможност да изложи мотивите си и го отправи да говори с медиите отвън, защото бързал за среща.

Снимка:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...