Най-богатият данъкоплатец изкарал 60 млн. лв. за година

1636
Най-богатият данъкоплатец изкарал 60 млн. лв. за година

Лични доходи за 60 млн. лв. е обявил най-богатият данъкоплатец у нас. Огромната сума е изцяло записана в приложение номер 2 към данъчната декларация - доходи от стопанска дейност.

В понеделник приключи кампанията за деклариране и плащане на подоходните данъци. Все още част от декларациите не са пристигнали в Националната агенция за приходите (НАП), тъй като са подадени по пощата. Това означава, че все още е възможно рекордът по лични доходи да бъде подобрен.

Вторият в класацията на най-богатите е декларирал почти двойно по ниски лични доходи - 32 млн. лв.

Третото място се държи от данъкоплатец с годишен приход от 27 млн. лв.

Последният в топ 30 на заработилите най-много пари през 2010 година е декларирал 8.6 млн. лв.. Общият доход, който 30-те богаташи са описали пред данъчните, е на стойност 477 млн. лв.

Това обаче не означава, че те ще платят данък върху цялата сума. Първо трябва да се приспаднат нормативно признатите разходи, необлагаемите доходи, както и осигуровките. Това ще намали сумата поне наполовина. Сметки показват, че данъкът, който богаташите дължат на хазната, е около 20 млн. лв.

Повечето от заможните българи са посочили за източник на доходите си стопанска дейност или прехвърляне на права и имущество.

През миналата година, когато се декларираха доходите от 2009 г., данъчните преброиха 3865 души с лични приходи над 500 000 лв. Над 1 млн. лв. обявиха 1673 данъкоплатци, а над 2 млн. лв. - 667 души.

До изтичането на срока за деклариране и плащане на подоходните данъци - 2 май, в НАП са пристигнали общо 550 000 декларации. 45 000 от тях са подадени по интернет. В агенцията обаче очакват в следващите дни по пощата да пристигнат над 100 000 формуляра. Общо декларациите вероятно ще достигнат 650 000.

До 2 май беше и срокът, в който работодателите трябваше да докладват в приходната агенция за изплатените на служители суми по договори, различни от трудовия. След това данъчните ще правят засечка между това, което сами сме обявили и данните от фирмите. При разминавания се правят проверки и ревизии.

За една стотинка

Подоходен данък от 1 стотинка внесъл по декларация кюстендилецът Кирил Василев. Това съобщи самият данъкоплатец.

Василев работи като шофьор във фирма за доставка на минерална вода. Съкратили го и за два месеца през 2010 г. се регистрирал като безработен. След това започнал като общ работник в една от търговските вериги в града.

В понеделник научил, че по закон следва да подаде данъчна декларация. Пуснали го за два часа от дневната смяна, наредил се пред гишетата, където прегледали вписаното в декларацията му и приложенията към нея. Оказало се, че дължи 1 ст.

"До този момент не разбирам откъде се появи това задължение. И защо следваше такива като мен да подават декларации", роптае Василев.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg