Най-големият обир в България на всички времена

4477
Най-големият обир в България на всички времена

Около 40 млн. лева е отмъкнала бандата грабители, която опразни трезора на столичния бул. "Евлоги Георгиев", и това е най-големият обир в България на всички времена. Действащите прокурори и съдии имали сейфове чрез подставени лица в един от най-големите трезори у нас на столичната ул. "Евлоги Георгиев", който бе ограбен през май т.г. Такива оперативни данни събрали полицаите, разследващи случая.

Според полицаите, разследващи случая, това е най-големият удар на бандити у нас, като до момента са събрани данни, че грабителите са отмъкнали около 40 млн. лв. Суперпрофесионалисти опразниха напълно необезпокоявани 509 от 1000 касетки там за четири часа в нощта срещу 2 май.

Криминалисти се натъкнали и на информация, че поне 10 действащи и бивши магистрати са държали на името на свои близки или познати петцифрени суми в част от опразнените касетки. Средната сума, която пазели служителите на Темида, била между 20 000 и 50 хил. лв. Това не е незаконно и не можем да кажем, че парите не са с ясен произход, коментираха разследващи. Въпреки това за полицаите е странно обвинители и съдии да не държат в банки спестяванията си, а да ги пазят на името на други хора.

До момента най-голямата официално заявена открадната от трезора сума била 700 хил. лв., в евробанкноти, която пазел бизнесмен. Предприемачът занесъл всички необходими документи, които доказвали произхода на парите му. Имало няколко богаташи, които кътали в касетките си по половин милион лева за черни дни, разказаха още полицаи.

От подземния свят пък най-известните имена, които пазели пари в ударения трезор, пак чрез подставени лица, били Евелин Банев-Брендо и братята Маргини, допълниха столични полицаи.

Брендо, който е разследван за пране на пари, държал 3 млн. лв. в брой само в един от сейфовете, за който имало данни още преди две години, когато започнало разследването срещу него. Разследващи смятат, че за да се застрахова, Банев е кътал поне още милион в друга касетка, на името на друг човек. Идеята била прокуратурата или полицията да не разкрият едновременно и двата му тайника.

Братята Красимир и Николай Маринови пък държали по няколкостотин хиляди евро и ценни бижута, казаха антимафиоти, разследвали престъпната им дейност. Смята се, че стойността на ценностите им надхвърля 5 млн. лв. Столични полицаи все още събират показанията на над 500-те потърпевшите съдържатели на разбити касетки. Немалка част от ползвателите обаче изобщо не искали да дават подробно описание колко пари или какви ценности са пазели в трезора си, защото не могат да докажат откъде ги имат.

"До момента са дошли при нас да обявят какво са загубили само тези, които имат документ, с който да докажат произхода на парите", каза шефът на сектор "Грабежи" в столичната полиция главен инспектор Илко Илиев. Сред легално обявените потърпевши имало собственици на много ценна колекция от старинни монети и скъпи накити с диаманти.

С документи в СДВР вече са декларирани 7 млн. лв., но предстояли още много разпити и носене на документи на стотици потърпевши. Банда от поне десетима професионални обирджии е извършила удара,категорични са криминалистите. Те смятат, че полицейски патрул е ескортирал автомобилите и джиповете на обирджиите, с които те са се оттеглили с плячката.

Според криминалисти парите са изнесени в чужбина още в нощта на обира. "Щом са натоварили саковете с парите на поне 3 или 4 коли и джипове, са тръгнали към границата да ги изнасят, смятаме, че са отишли в Гърция още преди охранителят да се е обадил по телефона да извика за помощ", обясниха полицаи. Те са категорични, че бандитите предварително са планирали точно кога ще минат през границата, знаели са кой е дежурен там, за да не се рискува.

"Абсурд е да рискуваш 40 млн. лв. Подсигуряването да минат на вдигната бариера става с един служител, който да е на смяна, и един резервен човек, който да се притече на помощ при случайна проверка", обясниха запознати.

Ударът на бандитите започнал минути след 1 ч в нощта срещу понеделник, когато двама добре облечени мъже звъннали на звънеца на денонощния трезор.

Обирджиите били добре запознати как се влиза в помещенията и щом охранителят се обадил отвътре, му казали, че са клиенти.

Гардът натиснал бутона за отваряне на вратата и в този момент мъжете се нахвърлили отгоре му. Повалили го с няколко мълниеносни удара и го завързали. После принудили 57-годишния пазач да се обади на колегата си от подземието с касетките и да му каже:"Отвори!". Това била кодовата дума, която чакал да чуе вторият охранител, за да отключи със специален бутон металната врата към подземието с 1000 сейфа.

Щом двамата нападатели се промъкнали в подземието с касетките, те неутрализирали и вързали втория пазач и се заели да разбиват трезорите.

Смята се, че на помощ им се притекли поне още трима професионалисти, които са се включили в разбиването на касетките. С отцепките и шофьорите супербандата, задигнала 40 милиона, е наброявала 10 души, смятат полицаите. Все още няма арестувани по случая.

Източник: 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg