Най-скъпият канал е в селото на Доган

1387
Най-скъпият канал е в селото на Доган

Родното село на лидера на ДПС Ахмед Доган - Дръндар, е станало терен за най-скъпия воден проект на екоминистерството, докато то бе оглавявано от съпартиеца му Джевдет Чакъров.

2 884 338.30 лв. е дал той безвъзмездно от бюджета на подчиненото му като министър Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) по пет проекта за прокарване на канализация и построяването на пречиствателна станция на селото. Разделено на 160-те жители, които официално има с. Дръндар, това прави по 18 027 лв. на човек.

Стандартът за икономическа ефективност на воден проект, който Европейската комисия спусна на страната ни по Оперативна програма "Околна среда", е 500 евро на жител.

Бившият екоминистър Джевдет Чакъров не пожела да коментира защо са дадени пари за проект, който не отговаря на критериите за икономическа ефективност, още повече че дори общинският център Суворово, чието население е 4500 души, няма напълно изградена канализация.

Парите са отпускани от ПУДООС през 2006 и 2007 г., става ясно от отчетите на предприятието. Въпреки че то е задължено да ги публикува всяка година, те бяха разсекретени едва тази седмица по нареждане на новия министър на околната среда и водите Нона Караджова. Преди седмица тя обвини предшественика си на поста в разхищаване на пари от бюджета и еврофондовете за селски проекти, вместо да се изпълняват целите до края на 2010 г. в България да няма населено място над 10 000 жители без пречиствателна станция. 70 такива съоръжения обаче дори не са започвани и вероятно Еврокомисията ще стартира наказателна процедура срещу България, предупреди Караджова.

1 345 284 лв. е стойността на най-големия от петте проекта. Той е за построяване на пречиствателна станция, канализационна мрежа и довеждащ колектор до станцията на родното село на Доган. То стана известно и като мястото, където лидерът на ДПС избра да построи огромен сарай, станал известен като Доганленд.

В края на 2006 г. освен парите за споменатия проект Дръндар получава още 563 583 лв. за реконструкция на водопроводната мрежа и изграждане на нова.

През 2007 г. са останалите 3 проекта на родното село на Доган, които са финансирани от ПУДООС. 483 819 лв. са дадени за окончателно изграждане на отходнатаканализация на селото, 420 175,53 лв. за довършване на водопровода и 71 476, 31 лв. за дооборудване на пречиствателната станция.

Изпълнител и на петте проекта е фирмата "Антора" ЕООД. Тя е регистрирана в Разград със собственик Иво Илиев.

"Антора" стана известна след наводненията през 2005 г. със забавени проекти за укрепване на диги и речни корита по поръчка на друго министерство на ДПС - земеделското.

Илиев е съдружник във фирмата "Мултистройинвест" с Ревин Аталай, който пък е син на ДПС депутата за четвърти мандат от Разград Рамадан Аталай.

"Общата ни фирма не работи, с Иво Илиев ме свързват само приятелски отношения", коментира Аталай-син и отрече да е оказвал въздействие при възлагането на обществените поръчки по водни проекти за фирма "Антора".

Конкурсите са провеждани от община Суворово, към която се числи с. Дръндар. Поръчките са възлагани след конкурс и "Антора" е спечелила с най-добра цена, коментираха от община Суворово.

Общата сума, платена по договорите от безвъзмездните помощи от Чакъров, е 2 638 370, 50 лв., като в нея е включени ДДС.

Иво Илиев не бе открит за коментар. При позвъняване на мобилния му телефон мъжки глас отрече на телефона да е собственикът на "Антора". Никой не отговаряше и на телефоните в офиса на фирмата в Разград.

Още 14 086 897 лв. е усвоила "Антора" по проекти за водопроводи, канализации и пречиствателни станции, които са финансирани от ПУДООС през мандата на министър Джевдет Чакъров. Последният одобрен проект е от тази година за водоснабдяване на с. Езерово, което е част от община Белослав. Обществената поръчка е на стойност 372 128 лв. без ДДС според решението за възлагане на поръчката, публикувано в регистъра.

Езерово е получило безвъзмездна помощ за водоснабдяване от фонда на екоминистерството на стойност 450 410 лв. в средата на май т.г. На същото си заседание управителният съвет на ПУДООС е одобрил и помощ от още 250 000 лв. за битово-фекална канализация на селото. Фирмата е изпълнила още един воден проект в същото село през 2007 г. на стойност 351 712 лв.

4 743 080 лв. е най-големият воден проект, изпълнен от "Антора", показват регистритена обществените поръчки. Срещу тези пари фирмата е изградила канализационна система на с. Мъдрево, община Кубрат. Това пък е родното село на Рамадан Аталай, депутат от ДПС и баща на съдружника на Илиев Ревин Аталай. Финансирането е било по еврофондовете, става ясно от документацията на община Кубрат по възлагането на поръчката.

Родното село на Рамадан Аталай е платило и 1 048 595 лв. на "Антора" през миналата година за изграждането на водопровод. Парите отново са отпуснати като безвъзмездна помощ от подопечното на Джевдет Чакъров ПУДООС. През 2006 г. пък отново с пари от екопредприятието е изграден междуселищен водопровод с. Севар - с. Мъдрево. Изпълнител отново е фирма "Антора" ЕООД, а сумата за изграждането на връзката е 362 872 лв., предоставени като безвъзмездна помощ.

"Антора" има още един воден проект за над 4 млн. лв., точната стойност на договора е 4 468 410 лв. Парите отново са отпуснати от ПУДООС, този път през 2007 г. Проектът е за изграждане на канализация по две улици - "Христо Ботев" и "Радецки", в град Козлодуй. Отпадният канал трябвало да свърже бл. 32 в града с пристанището на р. Дунав.

Сред проектите на съдружника на Аталай-син, които са финансирани от държавния бюджет през екоминистерството, са още канализация на няколко улици в наводнения през 2007 г. Цар Калоян и канализация на Кубрат, общинския център на с. Мъдрево. Първият проект е на стойност 375 123 лв., а вторият за 445 223 лв., като и двата са финансирани от ПУДООС през 2008 г. Година по-рано фирмата прави и канализация на с. Горно Сираково, което е част от хасковската община Минерални бани, срещу сумата от 1 690 266 лв. отново от фондовете на ръководеното от Чакъров екоминистерство.

Източник: в. 24 часа

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

бобо
# 0
10:08 | 7 August 2009
а вероятно стойностите по тези и другите проекти са изкуствено завишени и най малко половината от тези държавни пари са откраднати,според мен контролът по разходването натези пари е силно занижен,ако изобщо го има
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg