Най-желаната работа в България се оказа управител на остров. Над 200 души са кандидатствали само за седмица за позицията, обявена от община Бургас, посочва в. „Труд".

Работата е на остров Света Анастасия, известен повече като Болшевик. До края на конкурса остават още две седмици и очакванията са кандидатите да стигнат 400 души.
Изискванията към управителя са да владее английски език, да има висше образование, да притежава опит в управлението на туристически обекти, познания в маркетинга и продажбите и да не се страхува от морски бури.

Емблематичният остров в Бургаския залив от пролетта ще бъде превърнат в туристически атракцион, който трябва да се управлява. "Кандидатите са от различни места. Повечето са от Бургас, но има и от София, Стара Загора и Пловдив.

Плуването не е задължително изискване, защото управителят ще идва на работа с корабче. Но трябва да е човек, който ще взима бързи решения в нетипични ситуации. Все пак това е туристически обект насред морето. Храна, пътници, персонал, реакция по време на буря. Трябва да е човек, който ще се оправя с всичко това", обясни Кристина Вълчева, директор на общинското предприятие "Туризъм".

"Заплатата ще е общинска - между 500 и 600 лева", добави Весела Йорданова, шеф на дирекция "Култура" в морското кметство.

Управителят обаче няма да може да живее на острова, а с тази заплата, ако не е местен, трудно ще издържи на наемите в Бургас. Едностаен апартамент, например, излиза 300 лв. месечно. Хубавото на работата, освен романтиката е, че е активна само през лятото.
През зимата шефът ще почива, но ще му върви заплатата. Транспортът до острова - корабче два пъти дневно, ще е безплатен.

Комисия ще пресее кандидатите в два тура - първо по документи, а след това и интервю. От община Бургас обещават да няма дискриминация спрямо жените, защото "много от тях са по-корави от мъжете". Победителят ще стане известен около 6 януари - Богоявление.

На острова вече е построен хотел. В лъснатите стаи на бившия манастир желаещите ще могат да преспиват и да посетят ресторанта, който ще предлага ястия по старинни морски рецепти. Особено място в менюто е отделено на мидите.

Туристите, които са любители на дивия живот, ще могат да си ги приготвят и сами като си напалят огън и ги пекат върху тенекия.