Немци и австрийци с апетит към БДЖ

540
Немци и австрийци с апетит към БДЖ

Железопътни гиганти от Европа вече точат зъби за БДЖ, научи вестник "Стандарт". Германските железници "Дойче Бан" и австрийските железници ОББ са декларирали своя интерес за придобиване на част от БДЖ.

Според източници на изданието ОББ и "Дойче Бан" имат апетит основно към покупка на товарните превози на родните железници. Те бяха отделени от пътническата услуга в края на 2007 г. Основните цели на преструктурирането в БДЖ са спиране на кръстосаното субсидиране на пътническите превози от печалбата на товарния транспорт и по-голяма яснота на сметките - от какво и колко печели БДЖ.

И двата европейски железопътни гиганта са добре познати сред жп средите у нас. Националната компания "Железопътна инфраструктура" подписа през миналата година Меморандум за сътрудничество с австрийските железници. БДЖ пък разчита на съветите на "Дойче Бан" как да изплува от кризата и да се превърне в печеливша компания още от 2006 г., когато беше подписано Споразумение за сътрудничество.

Интересът към товарните превози на БДЖ никак не е случаен, коментират експерти. Причината е, че от 2010 г. пазарът на жп услуги у нас ще бъде либерализиран. Така ще отпадне монополът на БДЖ върху българските релси. И всеки европейски железопътен играч, който поиска и отговаря на евронормите, ще може да превозва и по нашите линии, обясниха експерти.

А "Дойче Бан" и ОББ вече са получили сертификатите си за техническа безопасност, което от 2010 г. ги превръща в основни конкуренти на родното БДЖ в международно отношение. Така европейските превозвачи ще могат да открият редовна жп линия от София по произволен европейски маршрут или да транспортира товари. А от 2012 г. чуждите влакове ще могат да возят пътници и товари и по всички линии и гари на България.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg