Ниви край морето спешно стават строителни терени

807
Ниви край морето спешно стават строителни терени

Отложеното за 1 януари 2008 г. влизане в сила на Закона на черноморското крайбрежие очаквано даде възможност за смяна на предназначението на стотици декари земеделски земи и сега върху тях са планирани скъпи комплекси, показа проучване на в. Дневник. Влизането в сила на закона ще доведе и до поскъпване на имотите с добра инфраструктура на първа линия до морето, смятат брокери. Ръстът на цените ще е най-сериозен за земи, които са на първа линия и или са с променен статут, или са в процедура за смяната му.

"Цените на имотите драстично ще скочат заради уловката в закона, че върху земи, които са в процедура за промяна на предназначението, строителството ще може да продължи", обясни Атанас Райков от "Титан Недвижими имоти". За такива земи на първа линия и на 100 м от морето сега има търсене от 400 евро на кв. м. Очаква се цените да стигнат 600 евро.

На този етап определено се гони спекулативната печалба, смятат други брокери. "Или колеги заблуждават клиентите си, че ще могат да строят върху земите си, или зад купувачите стои някоя политическа организация, която гарантира, че този парцел ще се "оправи" независимо от забраните на закона", коментира брокер.

В Царево близо 100 са имотите, за които върви подобна процедура. Според главния архитект на общината Димитър Алексиев бройката е малка, в сравнение със земите, които са променили предназначението си преди година-две, когато вървяха обсъжданията на закона за Черноморието.

В момента в ход са процедури за смяна на предназначението на земи около Несебър, Обзор, до Равда и за имотите в Иракли, които не попадат в защитената територия, където строителството е забранено. Това са огромни територии и според главния архитект на Несебър Валентин Димов инвестиционният интерес е голям и постоянен.

Данните показват, че в Бургас в процедура за смяна на статута са 55 имота, или общо 360 дка. Според запознати за някои от терените вече има интерес за изграждането на ваканционни селища.

Около 70% от земите на юг от Бургас и особено около Царево обаче ще останат с непроменен статут, но брокери прогнозират, че те ще бъдат застроени плътно с всевъзможни заведения. Очаква се и недоволство на собственици на земи около Царево. "Предлагаха им цена по 50-100 евро на кв. м, те чакаха да станат 200, а накрая се оказа, че върху нивите им вече не може да се строи", обясниха местни инвеститори. Те все пак дадоха пример със Слънчев бряг, където на пясъка и върху дюните има построени четири хотела в противоречие с всички закони.

Във Варна нe са извършвани процедури по смяна на предназначението на терени повече от две години, заяви главният архитект на общината Иван Трендафилов. Причината е изработването на проекта за Общ устройствен план (ОУП), което започна в края на 2005 г. Планове, които вече са влезли в сила, има за цялата черноморска зона на общината.

В противоречие със закона в частта му за строителство на високи сгради обаче може да влязат намеренията на авторите на ОУП и общината за превръщането на островната част на Варненския залив в зона за култура, развлечения, търговия и отдих.

Неурбанизирани територии, за които ще важат изискванията на т.нар. зона Б в закона за Черноморието и които са обект на повишен инвеститорски интерес, има около хижа "Черноморец", както и между местностите Боровец и Прибой на юг от Варна. Това е 2-километровата зона, която започва след първите 100 м от морето. Част от тези територии обаче попадат в "Натура".

Въведените със закона ограничения за застрояване не могат да се разглеждат като недостатък за инвеститорите, смята управителят на агенцията за имоти "Форос" Добромир Ганев. По думите му нормативният акт ще се отрази позитивно на пазара, защото ще направят районите около крайморската ивица по-добри за обитаване и туризъм. От друга страна, с намаляването на височината на обектите ще се намали разгънатата застроена площ и цените ще се вдигнат, смята Ганев.

Предстои силна диференциация на пазара, сочат анализите на варненската компания за имоти ERA. Ще поскъпват луксозните строежи с добро местоположение, панорама, развити инфраструктура и комуникации. Обратно - цените на имотите далече от плажа и с лоши пътища ще се сринат, прогнозират от ERA.

В момента има затишие на пазара, каза Светла Моралийска от агенцията за недвижими имоти "Агромарк" в Балчик. По думите й вероятно купувачите изчакват промяна на цените заради Закона за черноморското крайбрежие. "Има сепване и при купувачи, и при продавачи - едните не искат да отстъпват, а другите се надяват да свалят цената", каза Моралийска.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg