Нов вид измама - открадната кола на лизинг

1446
Нов вид измама - открадната кола на лизинг

Караш кола на лизинг, изплатена почти наполовина. Заради кризата оставаш без работа или доходите ти падат така, че да не можеш да плащаш месечните вноски. Ако не се договориш за разсрочване с фирмата, от която си взел автомобила, тя ще ти отнеме колата. Губиш всички, внесени до момента суми.

Намират се хора, които излизат с измама от такава ситуация. Свързват се с автокрадци и им предлагат колата си на 50 или на 30 процента от цената. Бандитът откарва колата. Може да я изнесе по канал зад граница. Може да я разфасова на части, които пласира по автоморгите. Може да пренабие номерата на рамата й и да я продаде в България.

Ден-два по-късно, когато тези процедури са минали, лизингополучателят отива в полицията и обявява, че автомобилът е откраднат. И според договора си иска от лизинговата фирма досега внесените суми. Или нова кола, която да продължи да изплаща. Самият лизингодател нищо не губи, тъй като колата е 100 % застрахована. Измамата остава изцяло за сметка на застрахователната компания...

Така изглежда схемата на най-актуалната измама, засечена от криминалистите в София. Първите случаи са от средата на миналата година. Ченгетата не изключват, че поне 4-5 от изчезналите лизингови автомобили на месец са в резултат на подобна далавера. Но тя трудно се разкрива и доказва в съда не само в България, а и по света.

Полицаите разказват, че преди 2-3 години по инициатива на застрахователните компании, лизинговите фирми са затегнали контрола над клиентите си, които са юридически лица. Сега им се правят сериозни проверки, преди да бъде сключен договорът. Случило се така, след като били разкрити няколко случая на фантоми. Оказвало се, че фирмите лизингополучатели са регистрирани или препродадени на някой беден ром, който нямал и представа, че му се водят по няколко лимузини.

Паралелно в условията на криза продължават и класическите застрахователни измами - колата се продава евтино на крадци, след което се взима и застраховката. Това се върши от години и от чужденци, свързани с нашенски мафиоти.

Шансовете за полицията да разкрие подобни измами са малки. Това става, ако обявената за открадната кола бъде хваната и идентифицирана у нас или в чужбина. Или ако се открият пробойни в обясненията на "окрадения" - свидетели, разминавания в посочените места, дати и часове.

Дял в разкриването на автоизмами в София имат и камерите по кръстовищата. В зоната за видеонаблюдение се засичат номерата на всички минаващи коли и компютърът за стотни от секундата открива дали табелите са фалшиви, колата се издирва и т. н.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg