Нова формула повишава пенсиите от догодина

499
Нова формула повишава пенсиите от догодина

Всички пенсии ще бъдат преизчислени по нова формула следващата година. "Ще се промени коефициентът, който се полага за всяка година трудов стаж към пенсията. Сега той е 1, обсъждат се варианти да се увеличи на 1.05 до 1.2%", обясни пред вестник "Сега" депутатът от БСП Донка Михайлова. Така всяка година стаж ще носи повече тежест при изчислението на пенсиите.

Това е един от начините за увеличение на доходите в третата възраст, обсъждани от БСП. За него има и широк консенсус сред социалните партньори, стана ясно след дискусия за пенсионната система в Ловеч. На форума участваха депутати от социалната и бюджетната комисия в Народното събрание, представители на НОИ, синдикатите, работодателите и пенсионерски организации от Ловешка област.

Според изчисленията на левите депутати промяната би струвала 49 млн. лв. на месец, или над 500 млн. лв. на година. Разликата можела да се покрие от държавния бюджет, като се увеличи държавната субсидия за НОИ. За 2008 г. тя е близо 2 млрд. лв.

"Предложението за промяна на формулата ще бъде обсъдено на пленум на Висшия съвет на БСП в края на май и ще залегне в специална програма на левицата за подобряване живота на пенсионерите", съобщи Донка Михайлова.

Пенсионерските организации отдавна искат старите пенсии да бъдат преизчислени, за да догонят далеч по-високите суми, които получават пенсионираните в последните години. Досега обаче управляващите твърдо казваха, че пари за подобна стъпка няма.

Другият вариант е всички пенсии, отпуснати преди 2000 г., да се преизчислят според средния осигурителен доход за 2007 г. По данни на НОИ обаче при този вариант над 52% от пенсионерите няма да получат увеличение. Затова социалистите предпочитат да се промени формулата за изчисление на парите за старост и да се повиши коефициентът за 1 година стаж.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...