Новите посланици са само от кариерата

2221
Новите посланици са само от кариерата

Над една трета от празните посланически места бяха запълнени вчера, след като кабинетът даде 24 предложения до президента Росен Плевнелиев. Решението беше взето на изнесено заседание на правителството в Пазарджик.

Преди това премиерът Бойко Борисов се срещна с президента Росен Плевнелиев, който подписва указите за назначенията, съобщава Труд. “Ще работим поетапно по отношение на назначаването на посланиците, ще има първи, втори и трети етап”, каза държавният глава след срещата. Всички предложения за представители на България, занесени от Борисов в Президентството, са били одобрени.

Политическите назначения в първата вълна са само три, като всички останали са от системата на Външно. Единствената изненада в списъка е началникът на кабинета на бившия президент Георги Първанов - генерал Никола Колев. Той ще замине за Холандия. “Генерал Колев първо беше началник-щаб на Въоръжените сили, един прекрасен офицер, и заслужава да отиде посланик”, коментира премиерът Бойко Борисов. Външният министър Николай Младенов пък защити генерала с думите, че той е направил много за влизането на България в НАТО.“Връщаме си на Холандия заради блокирането на приема ни в Шенген”, започнаха да се шегуват депутати в кулоарите на парламента.

Другите двама от политическата квота са синът на “щуреца” Кирил Маричков, който носи неговото име, и депутатът от ГЕРБ Красимир Минчев. Маричков-младши, който гради юридическа кариера в Италия, ще ни представлява във Ватикана, а Минчев в Киев, където е завършил военен университет.

Седем от бъдещите назначения са на места, където е изтекъл мандатът на предшественика им. Седемнадесет от новите посланици пък ще заемат местата на бивши служители на ДС, за които правителството реши преди повече от година, че няма да представляват България зад граница. Общият брой на действащите посланици агенти беше 37.

Министър Младенов ще остане без двамата си заместници и главния си секретар. Зам.-министър Константин Димитров ще замени Любомир Кючуков в Лондон, а другият му заместник Димитър Цанчев ще заеме мястото на Бойко Коцев в представителството на България в ЕС в Брюксел. Името на бившия зам. външен министър в правителството на Станишев Любомир Кючуков бе обявено от Комисията по досиетата. Главният секретар на Външно министерство Ради Найденов пък ще замени като посланик в Берлин Иво Петров, който също има досие. Съветникът напремиера Ангел Чолаков отива в Рим.

Предложени са общо шестима посланици на Балканите, десет в страни от Европейския съюз и двама в ООН. Това са страните, които са приоритет в политиката на Младенов. На въпрос на “Труд” министърът обясни, че оставащите около 40 вакантни посланически места ще бъдат запълнени до две-три седмици.

Бисерка Бенишева ще поеме мисията в Будапеща, Пламен Шукюрлиев заминава за Китай, а Димитър Арнаудов за Албания. Александър Олшевски става посланик в Кувейт, а Иван Пиперков ще е представител в ООН в Женева. Веселин Вълканов става посланик в Белгия. Списъкът на останалите нови посланици продължава с назначенията на Балканите: Иван Петков - Скопие, Александър Филипов - Румъния, Ангел Ангелов - Босна и Херцеговина, Димитър Арнаудов - Албания, Емилия Кралева - Гърция, и Ангел Димитров - Белград. Румен Петров ще е новият ни посланик в Египет. Някои от назначените и в момента изпълняват длъжностти на посланици като Борис Борисов - Йемен, Катя Делева - ЮАР, Елена Шекерлетова - Австрия, и Маргарита Ганева - Словакия. Зам. външният министър в кабинета на Иван Костов Стефан Тафров пак ще е посланик в ООН, Ню Йорк.Преди Плевнелиев да подпише указите, посланиците трябва да получат агремани от приемащите страни.

Скулптор, журналист и историчка сред назначените

Най-интересната и разностранно проявена личност от новите посланици без съмнение е Кирил Маричков-младши, който е син на известния български певец. Той ще е посланик във Ватикана. Бил е представител в Италия на Kонфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). От 2008 г. е член на Управителния съвет на Италианската търговска камара в България. През 2009 г. става юридически съветник на посолството ни в Италия. Има лиценз за професионален международен медиатор.

Маричков е завършил право, политически науки и търговско право в Италия. Освен това е автор на роман със заглавие Clandеstination, скулптор и художник с две изложби. Маричков ще е сред най-младите ни посланици. Той е роден на 8 юли 1973 г.

Новият стар посланик в Йемен е Борис Борисов, който досега беше временно управляващ посолството на България в Сана. Владее арабски, руски и английски език. Работил е в Триполи, както и в дирекция “Близък изток и Северна Африка”. От Външно са изумени в добрия смисъл на думата от желанието му за работа и от начина, по-който върши задълженията си в бедната държава. Борисов обитава мисията заедно с жена си и често му се налагат непривични за други дипломати задачи, като да намери нафта на черния пазар, за да пусне генератор, с който може да си осигури ток за радиовръзка с България.

Журналист е новият посланик в Босна и Херцеговина - Ангел Ангелов. Последно той е бил дипломатически служител първа степен в дирекция “Съседни страни”, МВнР. Преди това е бил втори и първи секретар в посолството на България в Скопие, както и временно управляващ мисията. От октомври 1995 г. до януари 2000 г. е работил като репортер и редактор в “Балкански отдел” на БТА и международен редактор на списание “Сега”.

Емилия Кралева, която ще заеме посланическото място в Атина, е родена на 2 ноември 1964 г. в София. Завършила е история, втора специалност английски език в Софийския университет. От септември 2009 е началник на отдел “Обща външна политика и политика за сигурност” в дирекция “Политически въпроси” на МВнР. Преди това е била съветник по политическите въпроси в Лондон.

Новият шеф на мисията ни в Брюксел - Димитър Цанчев, също има забележителна кариера. Той бе съветник по близкоизточните въпроси на Петър Стоянов, посланик в Женева и в Тел Авив, където го забеляза Бойко Борисов по време на визитата си в Израел.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Новият президент

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg