Няма строеж върху заменка - ще си имаш гора. Нищо друго

1358
Няма строеж върху заменка - ще си имаш гора. Нищо друго

Който си има гора край морето и по планинските курорти и тя не е вкарана в регулация, ще остане само с гора.

Днес Министерски съвет приема постановление и спира застрояването върху взетите от частници държавни площи.

"Ще имат едни бутикови гори, които са свободни за достъп от всеки български гражданин", обясни земеделският министър Мирослав Найденов.

Предни дни новият шеф на агенцията по горите Георги Костов разпореди проверка на всички заменки от 2003 до 2009 г.

По данни на агенцията за 6 години са заменени 33 000 дка за 154 млн. лв. , като основната част е до морето. Срещу тях държавата е получила над 95 000 дка от частници и общини за 156,2 млн. лв.

Според доклад на Световната банка обаче държавата е загубила поне 500 млн. евро от заменките, а от ГЕРБ твърдят, че сумата може да е и десетократно по-висока.

Какво обаче има сега върху заменените терени и дали мораториумът не е закъснял? За да получи отговор Георги Костов е разпоредил регионалните структури да правят втора проверка в началото на седмицата.

Веестник "24 часа" се опита да разбере какво става с големите проекти, които трябваше да бъдат реализирани върху заменените гори. По-голяма част от терените по най-големите сделки са пусти. Кризата променила плановете на инвеститорите за застрояването им. Така е

Все още не се строи по добруджанското Черноморие

Преди 4 години фирми, регистрирани на Виржинските острови, станаха собственици на около 2000 декара брегова ивица в Шабла, Каварна и край Кранево. По-късно се оказа, че тези фирми са свързани с "Литекс" на Гриша Ганчев.

Не е възможно да се строи където и да е в Шабла, защото нямаме приет общ устройствен план, както ни задължава законът за черноморските общини, обясни кметът на Шабла Красимир Кръстев.

 

В момента шабленският устройствен план бил внесен в МРРБ и се очаквало в скоро време да бъде разгледан. Едва след като бъде приет, може да се говори за инвестиционни намерения, каза Кръстев.

Чрез замяна на 100 дка Гриша Ганчев стана собственик и на земи в района на Смолянските езера. Ганчев заменил терените с 258 дка гора в Странджа. Босът на "Литекс" не е предприел още никакво строителство.

Медийният консултант Красимир Гергов е един малкото, които са изградили вече обекти върху заменени и закупени от него терени - в Балчишко и Каварненско има голф игрища.

Чрез заменка на земя се строи най-големият комплекс в Пампорово в местността Язовира - "Магнолия холидейз", с обща площ за застрояване от 20 000 кв. метра.

Заменката бе със земи в Пампорово, които са пръснати по парчета на различни места из курорта, и една малка част от площи в смолянското село Турян. Предприемачът Виктор Дрехемов е придобил имота си преди около 10 годи ни, но строи сега.

Огромна замяна на гори има и в района на бъдещия мегакурорт "Перелик". Там са заменени 2527 декара за гори в района на Стара планина от Кирил Асенов.

Преди замените той е изкупил от частни лица площи около бъдещия курорт

Замяната е била извършена от министерството на земеделието, тъй като Асенов притежава сертификат за инвеститор първи клас. Той е платил пределната цена на държавата за гори в Стара планина, за да получи тези под връх Перелик, където ще се изгражда курортът за 300 млн. евро.

В заменените територии в момента няма нищо. Асенов стяга поставяне на лифт за началото на зимния сезон.

Бившият зам.-министър на земеделието Димитър Пейчев придоби наскоро чрез фирмата си "Тракия еко петрол" 7 декара на метри от началната лифтова станция в района на Смолянските езера. Първоначално се предвиждаше за терена цена от 35 000 лв. След нова оценка, направена от областния управител на Смолян Петър Фиданов, сумата скочи 10 пъти. Пейчеви не правят нищо в придобития имот.

Най-скандалната варненска заменка е за 94 декара гора на самия плаж в местността "Траката" във Варна. Имотът, граничещ с резиденция "Евксиноград", сега е собственост на бившия зам.-министър на МВР Явор Хайтов и съпругата му.

Държавата пък е получила около 500 декара гора в Трявна и Тетевен. При сделката, станала през януари 2009-а, земята на брега на морето на по-малко от 3километра от Варна е оценена на едва 28 лв. за квадратен метър. Пазарната цена на имотите тук обаче е около 500 евро за квадрат.

Запитан от бившия премиер Сергей Станишев за съдбата на терена, кметът на Варна обясни преди месец, че на мястото е заложен парк и там строителство няма да има. Въпреки това Станишев посъветва градската управа да намери ново място за рибарите.

За 6 работни дни преди да влезе в сила забраната за заменки пък бившият шеф на горите Стефан Юруков подписа 47 заповеди за 3543 дка при средна цена от 8 лв. за декар. Сред сделките се оказаха такива на бивши висаджии, на фирма "Иса инжинеринг", която изгради т.нар. боянски сарай на Ахмед Доган. на офшорки. През май сегашният земеделски министър Мирослав Найденов обяви, че ГЕРБ ще даде тези договори на прокуратурата.

Заменката в къмпинг "Златна рибка" до Созопол, която е сред въпросните 47 и заради която наскоро бяха сринати 20 бунгала, вече се проверява от ДАНС.

71-годишният Христо Калев от Асеновград заменя 700 дка гори край Пампорово със 17 дка на територията на къмпинг "Златна рибка". После продава морския терен на сина си Емил Калев и бизнес партньорите му от Пловдив Георги Стриков и Ангел Георгиев. (24часа)

10 европроекта на съд само за месец

10 обвинителни акта за източване на средства по европроекти е внесло само през юли спецзвеното към ВКП, което разследва измамите с пари от Европа.

Това съобщи вчера ръководителят му прокурор Ангелина Митова. Тя обясни, че най-много - 800, са досъдебните производства по схемите за единно плащане на площ във фонд "Земеделие".

След срещата на представителите на ОЛАФ, фонда и прокуратурата миналата седмица обвинението е получило списък с 98 проекта, а целта е била да се съпоставят книгите на длъжниците и преписките, като се е установил значителен брой невписани нередности от служителите на фонда, обясни Митова.

В момента звеното работи по 1036 преписки. 53 са наказателните производства за злоупотреби по САПАРД, още толкова са и преписките.

Няколко разследвания за завършили със споразумения и освобождаване от наказателна отговорност срещу глоба. Два от тези обвинителни акта са за източване на пари по програма „Леонардо да Винчи", по същата програма е и едно споразумение за присъда от 1,5 г. условно. Други два обвинителни акта са за средства по програма САПАРД, както и още три предложения за глоба и две споразумения за дела по същата програма. При сключването на споразуменията парите са възстановени.

Прокуратурата води пет разследвания и срещу конкретни длъжностни лица от ДФ "Земеделие" освен делата срещу изпълнителните директори - едно по програма "Леонардо да Винчи" и четири по програма САПАРД.

Две или три дела ще бъдат прекратени заради Закона за амнистията, обясни заместник градският прокурор на София Божидар Джамбазов и посочи, че има драстично несъответствие между максималния размер на глобата от 5000 лв., която прокуратурата е длъжна да приложи, и милионите левове източени средства от същите лица.

Митова обясни, че на срещата с ОЛАФ и "Земеделие" са поискани регистрите на длъжници и по различни програми. Законите в България позволяват злоупотребите с еврофондове да се наказват само с глоба до 5000 лв. Текстовете от Наказателния кодекс, в които са регламентирани санкциите за подобни престъпления, предвиждат до 3 г. затвор.

Това означава, че престъплението не се води тежко умишлено и се заменя с глоба.

Когато престъплението е леко, прокуратурата не може да наложи забрана за пътуване в чужбина, а незаконно придобитото имущество не може да бъде отнето в полза на държавата, обясни прокурор Джамбазов. Според него е нужна ревизия на НК, която да регламентира налагането на по-тежки наказания.

С регистър търсят незаконните

Регистър на заменките със земеделски земи от държавния фонд ще направи Министерството на земеделието и храните. Това съобщи зам.-министър Преслав Борисов. Регистърът ще включва абсолютно всички разпоредителни сделки със земи от държавния земеделски фонд в последните 20 години.

След като бъде направен регистърът, по него ще се търсят случаи на нередности, в които държавата е била ощетена, обясни Борисов. "Едва ли ще установи замени, които не са издържани законово, но ще се търсят и такива случаи", обясни зам.-министърът.

По-големият проблем при заменките бил с оценките, на които са извършвани. "Трябва да се види и защо Министерски съвет е одобрявал сделки на такива занижени и неотговарящи на реалността цени", заяви Борисов.

Заедно с регистъра ще се готвят и нови процедури за комасацията, като целта е този процес да е основан на пазарните механизми, обяви още Борисов.

Шефката на дирекция "Развитие на селските райони" Мирослава Георгиева е била освободена от земеделското министерство вчера, обяви пък министър Мирослав Найденов. Причината е доклад на ДАНС за злоупотреби по европейската програма за развитие на селските райони.

Докладът засяга и ръководството на фонд "Земеделие", което ще бъде освободено най-късно другата седмица. "Трябва да се събере новият управителен съвет и ще вземем решение", обясни Найденов. Той не каза какво съдържа докладът на ДАНС, но обяви, че при съмнения за престъпления трябва да има и арести.

След като стана ясно, че наши фирми ще връщат пари на Брюксел по програма САПАРД, има опасност от спиране на евросубсидиите и за директни плащания за земеделска площ, обяви още министърът. Причината е, че предното правителство е забавило актуализацията с ортофото снимки на 40% от земеделската земя, което трябва да бъде извършено до края на септември. Заради това в момента земеделското министерство търси да закупи снимки от военните, БАН или европейската космическа агенция.

По 60 лв. наем на месец е искал предният министър Валери Цветанов от ветеринари, за да им предостави компютри от министерството, съобщи още Найденов. 1100 машини са закупени за изграждането на информационна система за животновъдството, за да тръгнат парите от ЕС за него. Пречката за разпределянето на компютрите обаче бил исканият от Цветанов наем. Машините вече са раздадени, гарантира Найденов.

Източник: в-к „24 Часа"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg