Очакваме 2.3 млрд. евро от туризма през 2008 г.

478
Очакваме 2.3 млрд. евро от туризма през 2008 г.

До края на годината очакваме приходи от 2.3 млрд. евро. Това прогнозира Цветан Тончев, председател на Българската туристическа камара. Резултатът ще е добър, защото по нашите курорти се предлагат повече допълнителни услуги. На места има празни хотели, но това се дължи на техните собственици, които не са успели да подпишат перфектни договори с туроператорите, допълни той пред в. "Монитор".

Около 8 процента ще е ръстът на чуждите туристи у нас през това лято, прогнозира Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма. До момента нарастването е над 4,5 на сто. Броят на чужденците, посетили България от началото на годината, наближава 3 млн., уточни той.

Най-голямо нарастване има от Румъния и Русия, каза още експертът. По броя на организирани туристи у нас продължава лидер да е Германия. За първите 6 месеца на 2008 г. оттам са дошли 3 на сто повече летовници, отколкото за същия период на миналата година. При румънците нарастването е със 7 на сто, добави той.

Прави впечатление, че нараства броят на руснаците, които идват у нас самостоятелно, а не с организирани групи, каза още Румен Драганов. Немалка част от тях идват в България, за да си купят недвижим имот, най-вече да инвестират в някои от нашите курорти. Руснаците са лидери по нарастване на пътуванията към България за първото полугодие на годината с 23 процента, уточни шефът на Института за анализи и оценки в туризма.

Според Драганов има страни, от които през това лято ще има по-малко туристи и те са главно от Скандинавия. Още от началото на годината има срив в записванията на организирани групи от тези пазари и той е свързано с няколко криминални случая през миналия сезон, каза експертът. Вече има нарастване на заявките за индивидуални пътувания и очакваме спадът да не е толкова голям, уточни той.

В момента по Черноморието има свръхпредлагане, каза още Румен Драганов, но част от хотелите, главно тези на първа линия до плажа, имат добра запълняемост. С по-малка заетост са апарт хотелите в западната част на Слънчев бряг, но въпреки това като цяло комплексът ще се радва на добър сезон, добави той.

Курортите от Северното Черноморие, които се преориентираха от масов към индивидуален туризъм, бележат нарастване на приходите от стая с близо 3 процента, каза още шефът на Института за анализи и оценки в туризма.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...