Около 10% е възвръщаемостта от имоти в България

796
Около 10% е възвръщаемостта от имоти в България

В България възвръщаемостта от имоти е около 10 процента, каза управителят на фонда BLD Димитър Савов за в. "Монитор".

Подобно е и положението в пазари, които са донякъде сходни с нашия - Турция и Испания. Големият бум в момента е в Дубай, където доходността е доста по-висока. Причината е, че зоната се оформя като един от световните бизнес центрове и много чужденци отиват да живеят там, добави той.

У нас все още е по-удачно да се инвестира в морските курорти, защото там има по-голяма заетост и сезонът е по-дълъг, каза още Савов. Само в Банско заради съоръженията има по-голям туристопоток, но пък има проблеми с презастрояването и е налице свръхпредлагане. Въпреки това доходността като абсолютна сума от инвестиция във ваканционни имоти ще нараства, защото цените ще растат, прогнозира шефът на BLD.

Според Тихомир Цаков, управител на агенция "Аристо", в момента възвръщаемостта от имоти у нас е на разумна средна стойност. Тя се увеличава като сума. През тази година тя ще бъде на нивото на инфлацията.

 Най-голяма е доходността у нас от имоти в големите градове, защото там има по-голямо търсене. При ваканционните имоти има свърхпредлагане и по-малък интерес от страна на инвеститорите, добави той.

Възвръщаемостта от инвестиции в имоти в световен мащаб, изразена в местната валута, е била 11,5% през 2007 г. в сравнение с върха от 14,7%, достигнат в света през 2006 г., сочи първият индекс, свързан с глобалния пазар на недвижими имоти на компанията за анализи Invetsment Property Databank (IPD), цитиран от PropertyEu.

Спадът в общата възвръщаемост, изразена в местна валута, отразява забавяне или продължителен спад при всички от петте най-влиятелни пазари - САЩ, Великобритания, Япония, Франция и Германия, като единствено Германия е отбелязала подобрение в сравнение с резултатите от 2006 г. въпреки продължаващото понижаване на стойността на имотите.

В границите на Европа страни като Норвегия, Франция, Швеция, Испания и Португалия са надминали общата възвръщаемост от 11,5%, изчислена на базата на местна валута, като реализират обща възвръщаемост от съответно 18,3%, 17,8%, 14,9%, 12,9% и 12,4%. Германия е регистрирала обща възвръщаемост от 4,5%, а във Великобритания общата възвръщаемост е била 3,4%.

Най-силната възвръщаемост се е наблюдавала на националните пазари в Южна Африка с 27,7% и в страните с излаз на Тихия океан като Корея, Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ. Световният индекс изследва ситуацията на 22 най-развити пазара за недвижими имоти в света.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg