Осем вида цени в сметките ни за ток

825
Осем вида цени в сметките ни за ток

Сметките за тока в бита ще станат от утре не само по-големи, но и по-сложни.

Осем отделни вида цени, вместо досегашните пет, ще влизат във фактурите ни от 1 юли. Това стана ясно вчера от решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). То предвижда поскъпване на тока за населението средно с 1.88% при ЧЕЗ, с 1.39% при ЕВН и с 1.86% при Е.ОН.

Сегашните пет вида цени в сметките са: за пренос по разпределителната мрежа, за достъп до нея, за енергия по дневната тарифа, за енергия по нощната тарифа и добавка за "зелена" енергия. Към тях от утре се добавят цена за пренос през мрежата на НЕК, цена за достъп до мрежата на НЕК и добавка за подпомагане на парното.

В решението на комисията тя е наречена цена за високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия. Стойността й е определена на 0.219 ст./квтч. Тя ще се начислява върху цялото потребление на всеки абонат на енергото в страната.

Събраните пари ще се използват за изкупуване на тока от топлофикациите на завишени цени, така че парното да не фалира. За целта електричеството от топлофикациите ще струва до 4 пъти по-скъпо от средната цена на тока в страната.

НЕК например ще продава на енергото по 7.092 ст./квтч, но ще купува от "Топлофикация София" по 24.859 ст./квтч. Токът от пловдивското парно ще струва 22.745 ст., от плевенското - 23.304 ст., а от врачанското - 24.812 ст.

ДКЕВР е намалила с 2.8 млн. лева поисканите от ЕВН пари за мениджърски, административни и консултантски услуги за нуждите на топлофикацията в Пловдив. Тези дейности са централизирани в "ЕВН България Електроразпределение", поясниха от енергото.

За мрежите ниско напрежение комисията дава най-високи цени на електроразпределителното дружество на ЕВН - общо 4.464 ст. на киловатчас за пренос и достъп. За Е.ОН сборът е 4.344 ст./квтч, а за ЧЕЗ - 4.059 ст./квтч.

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg