Още 10% сложиха розови очила

751
Още 10% сложиха розови очила

С 10 на сто повече бг оптимисти има у нас - за два месеца броят на хората с розови очила е нараснал от 34% през март на 44% през май.

Това показват данните на НЦИОМ. Като цяло обаче жизненият стандарт в страната се е понижил - 63% от анкетираните посочват, че през последната година са по-зле материално.

Само 3% пък твърдят, че живеят по-добре. Безработните - временно и трайно, не са се увеличили значимо за периода март-май, както и тези, които не успяват да си купят най-необходимото и да платят ток, вода и парно, твърдят социолозите.

Все повече хора обаче отлагат ремонтите на жилищата си - от 35 на 42%, почивката си - от 37 на 43%, и луксозните покупки: например от кола през март са се отказали 13% от планиралите такава придобивка, сега те са с 5 на сто отгоре.

С 4% пък се увеличава броят на тези, които не могат да обслужват кредитите си - от 19 на 22 на сто.

27% от заетите посочват, че в тяхната фирма е имало съкращения, 22% - че намаляват оборотите, а 21% - че възнагражденията им са замразени.

Кризата е довела до още два типа последици - принудителен отпуск за 9% от анкетираните, прекратяване на отделни дейности на фирмата при 8 на сто.

Близо половината българи не познават антикризисните мерки на правителството, показват още данните на социолозите.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg