Отказват телевизори и GSM

1443
Отказват телевизори и GSM

Няма шанс да се отървете от стария си телевизор или GSM апарат, като ги оставите в заложна къща. Вече не приемаме стара техника и мобилни телефони, казаха от Заложни къщи "София комерс" - най-голямата верига в страната.

Причината е, че заради кризата няма пазар за стоките втора употреба. Мобилните оператори имат оферти за нови телефони по 20 лева. Да не говорим за веригите магазини за техника. Като влезете в хипермаркета, ще ви нападнат да си купите повече кредитни консултанти, отколкото са продавачите в магазина, обясни Вангел Вангелов, шеф на Асоциацията на заложните къщи.

Из кварталите на София обаче по заложните къщи се продава техника. Проблемът с нея е, че често се оказва крадена и се пласира от самите обирджии. Полицията отчита това като пропуск в наредбата, който позволява пак да се залагат крадени вещи. При залог на техника не е задължително да се представи документ за собственост.

Ще продължи старата практика кредитоискателят само да декларира, че е собственик. Така се оставя вратичка на апашите, чиито урожай от техника, часовници и мобилни телефони светкавично пълни витрините на заложните къщи. В центъра на столицата почти вече не се залагат такива вещи, но из многохилядните квартали "Люлин", "Младост" "Надежда" и т. н. са пълни с крадена стока.

"Имаме десетки констативни протоколи за изземане на такива вещи", коментираха полицаи. Из страната положението не е по-различно. И там лихварите вземат стара техника. Повечето заложни къщи в Сливен са пълни с музикални уредби, телевизори и мобилни телефони срещу отпускане на пари. "Чек корект" е единствената, която не приема техника.

При нас хората залагат основно коли и злато, казаха оттам. През последните месеци в Сливен се засилва залагането на преносими компютри.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg