Отварят пристанище Бургас за туристи

757
Отварят пристанище Бургас за туристи

Пристанище Бургас ще стане достъпно за обикновените граждани. Това стана ясно по време на дискусията, организирана от "Стандарт" в морския град. Зам.-министърът на транспорта Даниела Никифорова лично обеща да се заеме с реализирането на идеята. Изпълнителният директор на "Транспроект" Георги Първанов заяви, че до 10 дни ще представи два конкретни варианта за изграждането на коридор, чрез който гражданите и туристите ще имат достъп до портовия кей.

На срещата между представители на местната и държавната власт бяха поставени едни от най-важните инфраструктурни проекти за града. Дискусията се водеше от главния редактор на "Стандарт" Славка Бозукова, която провокира участниците да поемат конкретни ангажименти за решаването на поставените проблеми.

Добри новини за Бургас донесе и зам.-министърът на МРРБ Калин Рогачев. Той обеща да предостави южната част на морската градина за управление на общинската администрация. Проблемният терен е със статут на държавна собственост, поради което законът забранява на местните власти дори да поддържат тревните площи там. По време на дискусията бе обсъден и още един наболял за морския град въпрос - изграждането на пътен възел "Детелина" по пътя Бургас - Созопол. Съветникът на министър Гагаузов Мая Цакова бе категорична, че изграждането ще стартира в средата на месец септември тази година. За първата част на проекта вече е осигурено и финансиране. Мая Цакова обяви, че проектът стартира благодарение на личния ангажимент, който министър Асен Гагаузов е поел към Бургас. От МРРБ обещаха още в най-скоро време да започне цялостна реконструкция на друг възлов обект - надлеза "Владимир Павлов", който е застрашен от срутване.

Най-бурни дебати предизвика основната тема на дискусията "Бъдещето на остров Света Анастасия". Участниците в срещата стигнаха до заключението, че предстои много работа между различни институции и министерства за възраждането на изключително атрактивния остров. Набелязани бяха и конкретни действия, които трябва поетапно да се предприемат.

Община Бургас, която иска Света Анастасия да й бъде предоставена за безвъзмездно стопанисване от държавата, трябва да изготви проект за експлоатация. Зам.-министърът на МРРБ Калин Рогачев предложи вариант островът да се стопанисва на принципа на публично-частното партньорство, в което да участват съвместно общината и държавата.

За да бъде реализиран този проект обаче, е необходимо разрешение от Министерството на културата и от МОСВ, тъй като островът е със статут едновременно на археологически и на природен резерват. Мария Каразлатева от Министерството на културата се ангажира да изпрати в най-скоро време експерти, които да направят оценка на състоянието на културните паметници на територията на острова и да изготвят съвместно с общинските власти план за реставрацията им. Председателят на общинския съвет Валери Симеонов повдигна въпроса дали се планира Света Анастасия да бъде използвана за база при изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис. Зам.-министър Калин Рогачев бе категоричен, че подобна идея никога не е стояла на дневен ред.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg