Родното море ври от риба, но тя не може да доплува до София, установи проверка на "Стандарт". От черноморските риби в София успява да дойде само сафридът.

На Женския пазар той се предлага на цена от 6.60 лв. за кг. От родните паламуд, чернокоп и лефер в София няма и следа. Паламуд може да се намери за около 14 лв., но той е замразен и е с произход Еквадор.

Останалите видове сладководни и средиземноморски риби се продават на почти еднакви цени на Женския пазар и в центъра на София на ул. "Иван Асен". Традиционната риба за българската трапеза на Никулден - шаранът, най-често се продава за 6.50 лв. килото, в някои вериги магазини върви по 5 лв., а в "Лидл" може да се намери за 4 лв.

В Русе традиционният шаран се търгува по около 5 лв. за кило. В крайдунавския град тази година търговците коментират, че няма да вдигат цените и ще посрещнем празника с по-евтина риба.

Ако шаранът ви е скъп, вземете толстолоб, който в София се продава срещу 3.50 лв. килото. Ако рибата е одрана, филето й ще ви струва между 7.70 и 8.80 лв. за кг.

Любителите на пържената риба могат да изберат между дунавски сом за 12.80 лв. и американски сом за 8.50 лв. за кг. Почитателите на средиземноморските риби имат избор между лаврак за 15-17 лв., ципура за 16-18 лв. и милокоп на цена от 21.80 лв. за кг.

Празничните трапези на румънците също ще бъдат пълни с български шаран. Православните християни оттатък Дунав го хапват на Никулден, а католиците на Коледа. Съседите най-често търсят по нашите магазини шаран, сом, толстолоб и каракуда.