Палати на БТК стават банки

777
Палати на БТК стават банки

Две от най-апетитните сгради в София ще станат банкови клонове. Това са имотът на бул. "Н. Й. Вапцаров", където допреди време бе кол-центърът на БТК, както и централата на компанията на "Тотлебен". Те са спазарени от собственика на "Търговска банка Д" Фуат Гювен.

Това потвърди изпълнителният директор на трезора Стоян Александров. И по двете сделки има подготвени предварителни договори за покупко-продажба, които се очаква да приключат през есента.

Платено е капаро, поясни Александров. БТК обаче е поставила условие да запази вещни права върху част от сградите за срок от 8-10 г. Вътре са разположени централи на телекома, които не могат да бъдат преместени. Когато офисите станат банки, ще им направим отделни входове за техниците, защото в един трезор не може всеки да си влиза свободно навсякъде, обясни финансистът.

Към сградата на "Тотлебен" има и други интереси. Те са на строителния предприемач от Стара Загора Тодор Колев. Според друга версия, тиражирана от наш седмичник, Колев и брат му Николай са спазарили сградата, но впоследствие са я прехвърлили на Банка Д.

Колев е хвърлил око и на телефонната палата в Пловдив, както и на имот в Казанлък, където основно развиват дейността си строителните предприемачи. "В проекта за сградите на БТК сме заедно с мой съдружник. Не мога в негово отсъствие да разказвам намеренията ни", измъкна се от коментар Тодор Колев. Той отказа да назове сумата, която е приготвил за имотите, нито пък какво смята да прави с тях, когато стане собственик.

За продажбата на сградата под тепетата, която е на 5 декара застроена площ и има и подземни помещения, продавачът иска 27 млн. лева, научи "Стандарт". Продажбата е поверена на столичната агенция за недвижими имоти "Явлена", която движи всички сделки по продажбите и покупките на БТК. Според други източници потенциални купувачи нямало и дори никой не бил проявявал интерес към сградата.

БТК първоначално притежаваше 70% от четириетажната масивна сграда на пъпа на града. Останалите 30% бяха на "Български пощи", като е имало и разделителен протокол за това. Според запознати обаче телекомуникационната компания е придобила цялата Централна поща чрез заменки на дяловете, които има в районните пощенски клонове, и други свои имоти.

Мераклия вече има и за сградата на "Оборище", където в момента се помещават отделите за продажба на телекома. За нея се спряга предприемачът Людмил Стойков. Той обаче не потвърди информацията.

Най-апетитната сграда на Телефонната палата на ул. "Гурко" също е спазарена. Кой е тайнственият купувач обаче, още не се знае. Преди време се носеха слухове, че интерес има бизнесменът Васил Божков, който искал да превърне палатата в хотел с казино.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg