Първанов: Бойко, идвам

2365
Първанов: Бойко, идвам

Ръкавица към ГЕРБ хвърли Георги Първанов в прощалното си интервю като държавен глава.
"Моят сблъсък с г-н Борисов предстои", каза пред "Стандарт" държавният глава. И уточни, че това ще бъде сблъсък на политики. Първанов не заяви стремеж към премиерския пост. Но разкри: "Моята амбиция е България да има по-добър, по-силен, компетентен, отворен премиер, който наистина ще приляга на изключително тежките задачи, пред които страната ще бъде изправена от 2013 г. нататък."

"Лидер не означава непременно формален ръководител", каза още Първанов по повод първия пост в БСП. На въпрос дали той ще бъде лидерът, а Станишев председателят, президентът отговори: "Не, БСП ще спечели, ако бъдем мъдри, достатъчно разумни, за да си разпределим ролите. Защото всеки има своята сила. Единият навън в Европа, другият тук."

Ето и интервюто на Георги Първанов за в. Стандарт:

- Г-н президент, започва година на още по-тежка финансова криза. Какво сочат анализите на икономическия ви екип?

- Да, това е и нашата оценка - годината, която предстои, няма да е по-лека от изминалата. Разбира се, трябва да се оценят позитивно усилията на правителството за запазване на финансовата стабилност на фона на процесите в някои европейски страни. Това е необходимото, но, бих казал, недостатъчно условие за преодоляването на последствията от кризата. Тя е един добър шанс. Задължаваше ни да използваме процесите, за да преструктурираме икономиката си на модерни основи.

- Бихте ли дали пример?

- Можехме да преподредим приоритетите си, да пренасочим инвестиции не само към пътната инфраструктура, но и към електронната, където е бъдещето на индустрията. Имаше шанс да се инвестира повече в енергийните проекти. Това можеше да бъде локомотивът за излизане от кризата. За съжаление тя удари много средния и дребния бизнес. И тук правителството не направи почти нищо за неговото оцеляване. Бяха замразени доходите и по този начин социално слабите слоеве платиха най-тежката цена. В този смисъл смятам, че е необходим нов пакет от антикризисни мерки, актуален, адекватен на момента, подобно на онова, което предложиха синдикати и работодатели и може би в диалог с тях, който, за съжаление, тежко е накърнен. Нужно е да се изработи една нова антикризисна програма.

- Какъв съвет бихте дали на бизнеса?

- Бизнесът се оправя и без нашите съвети. По-скоро бих посъветвал държавата да даде ухо, да чуе предложенията на бизнеса за необходимите законодателни промени за облекчения, поне да няма административни пречки и окови за бизнеса, за да може да върши своята работа. Освен това държавата би могла да бъде полезна в нещо много важно, което правят други правителства. Свиването на европейския пазар, който е основен за нас, ни задължава да обърнем очи на изток, на юг и да потърсим нови пазари за нашата продукция. Там, където сме имали много добри партньорства, където стоките ни се познават добре.

- След броени дни изтича вторият ви управленски мандат. За 10 години какво научи президентът Първанов за хората и какво те научиха за него?

- Продължих да съм може би най-пътуващият български политик. Почти няма община, в която да не съм бил - и в по-големите, където многократно съм пребивавал, имам контакти с различни социални и професионални общности, и в най-малките, най-отдалечени населени места. Виждам, че хората понасят търпеливо. Българинът наистина се оказа търпелив човек. Въпросът е, че той трябва да получи перспектива. Да бъде мотивиран в своето търпение. И липсата на тази перспектива обяснява защо толкова много социални общности, макар и епизодично и стихийно през изтеклата есен, бяха сред протестиращите, включително и в София. А как хората ще ме оценят, това трябва да попитате самите тях.

- Премиерът Бойко Борисов заяви, че оценка за управлението ви ще даде историята, но за него вие освен държавник сте и кадровик, тъй като особено по време на тройната коалиция сте поставили различни хора на ключови позиции. Как ще коментирате думите му?

- Една немалка част от моя екип бе реализирана в различни сфери. Но не защото аз съм настоявал. Не съм имал и механизмите за това. Назначенията в съдебната система ставаха от Висш съдебен съвет, в който нямам дори един човек. Това е по-скоро комплимент за кадровата ми политика, защото винаги съм залагал на хора, които знаят много повече от мен в съответната област. Залагал съм на силната експертиза. Това е разликата между мен и г-н Борисов. Толкова по кадровата политика.

- Вие как оценявате дейността си като държавен глава?

- Имам самочувствието на успял президент най-малкото защото в тези десет години поне осем от тях бяха период на икономически подем, на политическа стабилност, на относително активна социална политика, на постигането на големите ни стратегически цели - да сме част от Европейския съюз и НАТО. Тоест един може би от най-успешните периоди в новата история на България. Имам претенцията президентската институция да има своя принос за това. Но, естествено е, и аз като историк бих казал, че тежката, аргументираната, пълната оценка може да бъде дадена след време, когато се анализира всичко в дълбочина.

- С кое свое решение се гордеете най-много?

- Не съм мислил за това. Този тип въпроси като за лексикон остават за след мандата. Но може би със самото решение да се кандидатирам. Защото в края на лятото на 2001 г. всичко изглеждаше безнадеждно. Аз лично ще запомня такива ярки факти като речта ми в парламента против войната в Ирак, като срещата ми с папа Йоан-Павел II, срещата с полк. Кадафи, която беше много важна за освобождаването на медицинските ни сестри и, разбира се, десетки други срещи и разговори с европейски и световни лидери.

- С кого се преговаря най-трудно - с Путин, Меркел...?

- Много трудно беше да се преговаря с Брюксел, с европейските институции, с европейските лидери в рамките на първия мандат, когато бяха върховите усилия за постигането на членството в Евросъюза и НАТО. Чувам всякакви закачки сега по отношение на моето външнополитическо присъствие. Книгите, които съм издал, и хрониката показва, че имам над 800 срещи, от които 250 са с европейски президенти и премиери. Това са все срещи, в които ние сме давали всичко от себе си, за да ги убедим, че България е готова за членство в Европейския съюз.

С президента Путин се преговаря трудно. За него съм се готвил с по 8-10 варианта за развитието на разговора. Помня, че постигането на договореност за "Южен поток" премина през много перипетии и действително на финалната права ние двамата с него отсякохме за формулата 50:50 за разпределяне на тръбата. Не в пиано-бара, както подмята министър-председателят. В пиано-бара след това празнувахме постигнатото споразумение, което впрочем сега самият Борисов реализира.

Много трудно беше да преговаряме по връщането на дълга. Руският дълг беше върнат до стотинка на България, 34-35 млн. долара, докато те отидоха в Сирия и върнаха 1/3 от дълга. Какво стана с другите 2/3 никой не знае.

Трудно се преговаря с някои от балканските лидери, с премиера Ердоган. Винаги от другата страна се сяда с широк дневен ред, много добре подготвени, много активни и настъпателни. И българската страна също трябва да бъде много силно подготвена.

Изобщо президентът не е просто представителна фигура. И препоръката ми към моя наследник, президента Плевнелиев, е да играе активна, действена, реална роля в нашата политика, а не просто да допусне да го вкарат в ролята на паркетен държавен глава.

- Два пъти вече се срещахте с него, какви други съвети му дадохте?

- Даже мисля, че три пъти се срещнахме. Но в съвсем работен порядък коментирахме преди всичко щата, структурата, механизма на работата, на вземането и реализацията на решения. Моят съвет е да се отваря максимално, така както и аз го направих, към експертни структури. Да създава обществени съвети.

- Последната година и половина от мандата ви премина в серия словесни престрелки с Бойко Борисов. Какво деляха толкова време президент и премиер?

- Винаги съм се стремял да отстоявам принципни позиции в полемиката с министър-председателя. Тя трябва да се приема като нормален елемент, щрих в демократическите правила. Когато се формира едно решение, е добре да се полемизира така, както полемизирахме примерно по енергийната политика. Твърдя, че срещу "големия шлем", който аз предложих и който е може би едно от най-силните решения, които са обсъждани и приемани в българската политика за времето на прехода, от другата страна имаме един голям инат. Нищо повече, никакво движение, пълен застой. Спорили сме по много други въпроси и по миналото, и по настоящето, и трябва да кажа, че моят сблъсък, идейният ми сблъсък с господин Борисов предстои. Но винаги съм държал на това да бъде сблъсък по политика. Никога не съм допускал и не бих си позволил да прекрачим границата, да настъпим в личната територия. Защото знам, че това оставя едно огорчение, което понякога дори елиминира възможностите за създаване на допирни точки, когато националният интерес го изисква.

- Идейният ви сблъсък предстои - какво означава това? Накъде след "Дондуков" 2 - обратно към БСП, самостоятелна партия?

- Не, декларирах, че ще се върна в БСП.

- Ще ставате ли неин лидер?

- Аз съм бил неин лидер. При това успешен. Много трудно е да постигна това, което вече имам като актив в ръководството на тази партия. Взех я от минус, от окаяно състояние. И заедно с много силен екип, подчертавам екипността, успяхме да я изправим на крака, да я укрепим организационно, да я отворим с широка коалиция, да я модернизираме и тя да печели след това съответните успехи.

Що се отнася до лидерството, лидер не означава непременно формален ръководител. Наскоро се наложи да припомня на едни млади хора, социалисти, че Димитър Благоев не е бил никога формален лидер. Дядото е бил признат от всички за лидер на тогавашната БРСДП, без това да изисква да присъства в някакви изборни органи.

- Да разбирам ли, че вие ще бъдете лидерът на партията, а Сергей Станишев - председателят?

- Не, вижте, трябва да разбирате, че БСП ще спечели, ако бъдем мъдри, достатъчно разумни, за да си разпределим ролите. Защото всеки има своята сила. Единият има своята сила навън в Европа, друг тук. Един в организационната работа, друг - в контактите с неправителствени организации или партии. БСП има много силен потенциал. 

Автор: Кристиян Костов

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Kaed
# 0
00:01 | 21 January 2012
Just the type of insight we need to fire up the dbeate.
мончо тончев
# 1
00:01 | 19 January 2012
каде идваш бе?да се нанижеш на кура ли?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg