Първанов: Не спирайте енергийните проекти

647
Първанов: Не спирайте енергийните проекти

Президентът Георги Първанов се обяви против спирането на големите енергийни проекти. От хълма Трапезица държавният глава предупреди, че когато се прави новата енергийна стратегия на България, трябва да има елементи на приемственост. Така Първанов се противопостави на заявките от членове на кабинета за стопиране на АЕЦ Белене, газопровода Южен поток и нефтопровода Бургас-Александруполис.

"Не приемам онова, което прозвуча по-скоро от подкрепящите правителството формации - да се спрат големите проекти, априори с идеята, че стрували много пари, и да се търси отдаването им изключително на частни начала", отсече Първанов. По думите му световният опит е показал, че държавата е тази, която се ангажира с такива големи енергийни проекти. Не е нужно да ги оставяме на частници отвън, които ще си имат своите интереси, каза президентът.

Първанов обясни още, че големите енергийни проекти ще дадат енергийна независимост на България и ще развият страната в стратегически план в порядъка на 2015-2020 година.

По повод предложението всички досиета да се качат в интернет президентът каза, че подкрепя такава идея, стига тя да не се превърне в една нова вълна или кампания за разделяне на обществото и нова лустрация.

Първанов заяви, че е готов да участва в дебата за Велико народно събрание и промени в конституцията. Според него обаче в момент на криза занимаването с ВНС е пилеене на политически ресурс, който може да бъде използван за спешни антикризисни мерки.

Президентът предупреди, че не бива да се нарушава конституционната схема, която е заложена в началото на прехода.

"Тя е работеща и ние имаме европейска конституция. Нееднократно съм казвал, че съм "за" това да се запази парламентарният характер на републиката", обясни Първанов. Той отново повтори тезата си какво според него може да се промени в президентските правомощия. "Правото на президента директно да свиква референдум, преодоляването на президентското вето да става с по-висок процент депутатски гласове, може би правото на законодателна инициатива, но толкова", заключи държавният глава.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg