Пенсии, баби и бебета преди края на мандата

636
Пенсии, баби и бебета преди края на мандата

Година преди края на мандата си управляващата коалиция направи рязък завой наляво. Редица "щедри" мерки, свързани с подобряване на социалния статус на обществото, бяха приети на заседанието на тройната коалиция край Разлог, пише днес вестник „Монитор“.

На първо място управниците в държавата са решили да вдигнат пенсиите.

По линия на насърчаването на късното пенсиониране тежестта за всяка година работа над пенсионната възраст, която е 60 години за жените и 63 години за мъжете, ще бъде увеличена от 3 на 5%. Според социалния министър Емилия Масларова промяната, която ще влезе в сила от 1 октомври, щяла да засегне над 1.2 млн. граждани. За да се подсигурят повече пари за хората от третата възраст, ще се увеличат и вноските в сребърния фонд, като вместо 25% в него ще постъпват 50% от преизпълнението на бюджетния излишък. Освен това във фонда ще отиват 50% от средствата от приватизационните сделки, както и пари от концесиите. За целта управляващите щели да пренапишат закона за устройството на бюджета.

Детските надбавки също ще скочат с 50%. За да се стимулира заетостта, която през 2009 г. трябва да достигне близо 70%, младите майки ще бъдат насърчавани да се върнат на пазара на труда, като ще могат да вземат накуп последните три заплати до навършването на 12 месеца от раждането. Управниците са помислили и за това кой ще отглежда рожбата, след като майката се върне на работа. Тъщите и свекървите, които са пенсионирани и се навият да поемат грижите за детето, ще вземат до 25% от минималната работна заплата, която в момента е 220 лв. С други думи бабите гледачки ще получават до 55 лв. за обгрижване на едно внуче.

Масларова увери освен това, че ще се дават два пъти повече пари за домовете с деца, лишени от родителски грижи. По нейните думи ще се увеличи и бройката на хората, които се грижат за инвалиди.

Вътрешният министър Михаил Миков пристига в края на първия работен ден на заседанието на тройната коалиция от Кулата след обиколка на граничните пунктове и удължи дебатите до 23 часа в събота. Структурните и законодателните промени за МВР тепърва предстоят.

С цел разширяване на пазара на труда със 100 хиляди души догодина, от юли социалните помощи вече ще се изплащат 12, а не 18 месеца, както е в момента.

За да се стимулира раждаемостта и подобрят условията на живот при младите семейства, е предвидено за всяко новородено да се опрощава част от дълга по жилищния кредит, при наличието на такъв. По този начин колкото повече деца се появят на бял свят, толкова по-малко пари ще струва жилището, което изплаща младото семейство. Социалният министър обясни за "Монитор", че процесът по реализирането на проекта ще отнеме известно време, тъй като предстои договаряне с банките, на които държавата ще даде гаранция за погасяване на преференциалната сума.

Премиерът Сергей Станишев каза, че въвеждането на плоския данък е увеличил с 41% приходите от облагането на доходите на физическите лица и на практика е една от причините, даващи възможност за подпомагане на социалнослабите граждани. Министър-председателят информира, че коалицията се е договорила новата формула за осигуровките да бъде 8 : 10 :12, респективно работник : работодател : държава.

"Модерната либерална икономика и социалната политика не са несъвместими", отсече лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски. Шефът на ДПС пък каза, че в политиката е много важно да имаш точната диагноза на ситуацията.

Родители, чиито деца не посещават училище и имат неизвинени отсъствия ,ще бъдат глобявани, решиха депутатите и министрите от тройната коалиция. Все още не е ясна обаче глобата, която ще отнасят родителите, които не оказват достатъчен контрол на децата си. Мярката е като допълнение, след като вече бе решено да бъдат спирани социалните помощи за натрупване на неизвинени отсъствия в училище.

На сбирката си край Разлог властта обяви още, че ще се издават "зелени карти" на граждани от български произход, които живеят в чужбина с цел безпрепятствено преминаване през границите на страната ни. Освен това ще се отворят трудови борси, които ще имат за цел да върнат сънародниците ни, работещи в Германия, Испания, Гърция и Великобритания. Те ще контактуват с чуждестранните работодатели и ще осигуряват работни места на гастербайтерите у нас, съобразявайки се с парите, които получават зад граница.

Премиерът Сергей Станишев бе категоричен, че именно сънародниците, живеещи в чужбина, са сред основните фактори за повишаване на инфлацията. По думите му между 1 и 2 млрд. евро постъпват от тях в страната и повишават покупателната способност. Премиерът каза, че бързото нарастване на доходите в частния сектор и увеличаването на пенсиите също играят роля за скока на инфлацията.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg