Пенсионната ни система по-слабо засегната от европейските

1031
Пенсионната ни система по-слабо засегната от европейските

Младите пенсионни системи, сред които е и българската, са по-слабо засегнати от кризата, защото не са инвестирали в рискови инструменти, като например ипотечни облигации. Това заяви вчера главният директор на италианския надзорен орган на пенсионните дружества (Covip) Амброджио Риналди по време на конференция на тема "Отговорът на кризата от страна на регулаторите. Укрепване на надзора чрез обмяна на опит".

Кризата ще има най-силен ефект върху хората в пенсионна възраст, тъй като по-младите ще имат достатъчно време, за да си върнат загубеното. Икономическата криза също оказа влияние върху пенсионните фондове, тъй като увеличаващата се безработица и свиването на доходите доведоха до намаляването на вноските в пенсионните схеми, каза още Риналди.

Пенсионните фондове се оказаха по-устойчиви на кризата от другите финансови посредници, тъй като схемите нямат сериозни проблеми с ликвидността. Причината е, че активите им не са на разположение на клиентите и те не могат да ги теглят.

Българският финансов пазар ще бъде все по-отворен към европейските пазари в бъдеще, каза председателят на КФН Петър Чобанов. По думите му ще се появи стабилна тенденция за износ на финансови услуги и от български фирми.

Източник: в. Монитор (Сн. Петър Чобанов, председател на Комисията за финансов надзор - Profit.bg)

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg