Пенсионните фондове се връщат на борсата

873
Пенсионните фондове се връщат на борсата

Пенсионните фондове могат да се върнат на фондовата борса още до края на годината, прогнозират анализатори. Един от признаците, от който пенсионните фондове се ръководят в инвестициите, са банковите лихви. Част от активите им са вложени в депозити и облигации. Когато лихвите по тях се понижат, каквато тенденция ще наблюдаваме до края на 2009 г. и през 2010 г., доходността по тези инструменти няма да е задоволителна за фондовете. Тогава може би пенсионните фондове ще обърнат внимание на малко по-рискови инвестиции, включително в акции, коментира Константин Абрашев, портфолио мениджър в Бенчмарк.

Според него оптимизмът на българския фондов пазар се завръща и не е изключено до края на годината SOFIX да стигне ръст от 100% спрямо февруари. От най-ниското си ниво през февруари досега SOFIX нарасна с над 91% и в петък приключи на ниво от 504.16 пункта.

Макар че в петък основният борсов индекс SOFIX изгуби 1.4%, за цялата последна седмица регистрира ръст от 4%.

За седмица широкият индекс BG40 добави 2.4 на сто към стойността си. Въпреки че вече с по-голяма увереност можем да кажем, че най-лошото на борсата приключи, все още е рано да се говори за масово завръщане на чуждестранните инвеститори, уточнява Абрашев.

Според него в следващите няколко месеца вероятно ще има успокоение на фондовия пазар. Като цяло резултатите на компаниите от печалби и продажби до края на годината няма да бъдат чак толкова силни и ще са под нивата, постигнати за същия период на 2008 г. Има вероятност обаче някои компании да покажат подобрение на годишна база по тези параметри в последните 3 месеца на 2009 г., допълва Абрашев.

При ударните поскъпвания, които наблюдаваме в момента не само в България, но и в чужбина, има опасност цените на борсата отново да надхвърлят реалните, които би трябвало да се плащат за резултатите на компаниите.

Според Абрашев въпросът е какво поскъпване на акциите ще наблюдаваме, преди цените да се нормализират. Ако е прекалено голямо, можем да станем свидетели и на някой по-сериозен спад на борсата. Това означава, че може да има и няколко месеца на загуби за фондовата борса, допълва експертът на Бенчмарк.

Някои борсови анализатори са по-песимистично настроени. В доклад на Цветослав Цачев от Елана Трейдинг по отношение на българския борсов пазар се посочва, че кризата още не е отминала.

Източник: в. „Стандарт"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg