Планират 50% скок на данъчните оценки на имотите

672
Планират  50% скок на данъчните оценки на имотите

Министерството на финансите предлага данъчните оценки на имотите да се вдигнат с безпрецедентните 50% от 1 януари 2009 г. Това ще рефлектира при определянето на данък сгради, такса смет, а също и при облагането на сделките с имоти, даренията и наследяването.

Скокът е заложен в проект за промени в Закона за местните данъци и такси. Целта на МФ е данъчните оценки да се доближат до пазарните и така да се извадят на светло оборотите в търговията с имоти. Често сделките се изповядват именно на данъчните оценки, които изостават силно от пазарните, и така се спестяват данъци. През последните години оценките скачаха с 20-30%.

"Вдигането на данъчните оценки с 50% няма да повлияе съществено нито върху цените на имотите, нито върху обема на сделките. В момента проблемите на пазара са други", коментира шефът на Национално сдружение "Недвижими имоти" Лъчезар Искров.

 "Голяма част от сделките, особено с участието на чужди инвеститори, се сключват на реалните цени. При гражданите, които купуват жилище, още съществува практиката сделката да се прави на данъчна оценка", обясни шефът на "Орвитекс" Орлин Владиков.

Той обаче също смята, че промяната няма да повлияе сериозно върху пазара. "Радвам се, че за пръв път от 3 години насам МФ ни послуша по тази тема. Решението е много добро, защото огромни обороти от сивата икономика ще излязат на светло, а в същото време се дава възможност размерът на данъка да не се увеличи", коментира председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Данъчната оценка определя данък сгради, налога при дарение или покупко-продажба на имот, а в повечето общини - и такса смет. Дали те ще се покачат и с колко, зависи основно от общините. Законът ще им даде възможност да запазят сегашното ниво на налозите и дори да ги намалят въпреки покачването на оценките, посочват от МФ.

Причината е, че държавата ще намали границите, в които може да варира размерът на данъка. При покупка на имот в момента в общинските хазни отиват между 2 и 4% от цената му - всяка община сама определя точния размер на облагането в този диапазон.

 От догодина обаче и горната, и долната граница ще паднат - съответно на 1.3% минимум и 2.6% максимум. В София например данъкът тази година е определен на 2.5%. При сделка с имот с данъчна оценка 50 000 лв. налогът е 1250 лв. Ако общината запази размера на данъка и догодина, за същия имот гражданинът ще внесе 1875 лв., т.е. с 50 на сто отгоре. Ако общинският съвет обаче свали размера на 1.3%, дължимият данък дори ще спадне до 975 лв.

Същото се отнася и за другите налози, които зависят от данъчната оценка. Данък сгради догодина например ще е между 1 и 2 промила върху данъчната оценка при размер от 1.5 до 3 на хиляда в момента.

Държавата дава на общинските съвети срок до 31 януари да определят новите размери на налозите. Докато това стане, всеки, който придобива имот или го получава в наследство, ще плаща минималния размер на данъка. Това означава, че януари е идеалният месец за покупка на жилище при по-нисък данък. По изключение първата вноска на данък сгради догодина ще събира от 1 март до 30 април, като на предплатилите за цялата година се прави 5% отстъпка.

Увеличават се българите, които ще плащат данък наследство. Досега налогът се дължеше само от по-богатите, т.е. за имущество над 250 000 лв. Сега границата пада на 70 000 лв. Размерът на налога, който ще плащат братята и сестрите на наследодателя, е от 0.4 до 0.8%, а за останалите лица - от 3.3 на 6.6%.

Болници, училища, университети, културни и научни организации на бюджетна издръжка вече ще трябва да плащат данък, когато придобиват имущество, гласят още промените в Закона за местните данъци и такси. Причината е синхронизация с европейските норми.

Източник: в. "Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg