Плащаме на държавата без банкови такси

1154
Плащаме на държавата без банкови такси

Гражданите, които плащат държавни такси, данъци или глоби, вече няма да харчат пари и банкови преводи, обяви зам.-министърът на финансите Владислав Горанов. Институциите започват да слагат в сградите си ПОС устройства за плащане с карти, каза той.

Разходите на банките по обслужването на плащанията през тези терминали ще бъдат поети от бюджета. Пилотно въвеждането на устройствата ще стартира от Столичната община.

Решението за това е заложено във вече действащия Закон за ограничаване на плащанията в брой.

Там е записано, че гражданите и фирмите могат да плащат своите задължения към бюджета без банкова такса или комисиона, ако направят това чрез ПОС терминал на съответната бюджетна организация. Законът задължи всички министерства, териториалните им структури и общините да осигурят устройства за плащания с банкова карта.

По-нисък ДДС, ако плащаш за стока и услуга с карта, а не в брой. Това е друга идея, която цели намаляване на плащанията в брой. Финансовото министерство започва обсъждане на идеята с банкери и бизнеса.

Целта е да се извадят на светло всички сделки. В първия от серията анализи на сивата икономика, финансовото министерство е заложило и намаляване на летвата за плащания в брой до 1500 лева, както и въвеждането на стумули, като раздаването на предплатени карти и ваучери за плащания към държавата от болници, пощи, офиси и общини.

Източник: в. 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg