Плащаме по 150 000 подкупа на месец

621
Плащаме по 150 000 подкупа на месец

Всеки четвърти българин, който е имал вземане-даване с администрацията през миналата година, е дал подкуп - пари, подарък или услуга. Това показва 14-ият годишен доклад за корупцията в България на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Според изследването през миналата година корупцията в страната се е увеличила, като бройката на подкупите е нараснала до 150 000 на месец. През 2010 г. рушветите са били около 140 000 месечно.

Макар че хората все по-малко се поддават на корупционен натиск, увеличават се тези, които сами предлагат рушвет. През последната година процентът на далите подкуп след "поискване" спада от около 58.5% на 48.1% от гражданите, контактували с администрацията. За сметка на това тези, които дават, без да им е поискано, се увеличават от 3.9% на 11.4%.

България запазва позицията си на четвърта по ниво на корупция в ЕС, като сме изпреварени само от Румъния, Литва и Словакия. Около 14% от населението е дало подкуп през м.г., което е 2-3 пъти повече, отколкото средното за ЕС ниво.

Най-много подкупи отиват в здравната система и полицията, които прибират съответно 40% и 22% от рушветите, пише в. "Труд".

Според анализаторите основните фактори, допринасящи за корупционния натиск и участието в корупционни действия, е политизацията на дейността на държавната администрация, липсата на ефективни реформи в съдебната власт, както и уязвимостта на медиите от страна на представителите на властта.

В Европа политизацията на администрацията е много по-малка, отколкото у нас, и ръководните кадри не се сменят с всяко ново правителство, каза Руслан Стефанов, директор на икономическата дейност на ЦИД.

Големите промени

През последната година намаляват рушветите в стопанската сфера, като корупцията в бизнес сектора е с най-ниски стойности за последните 12 години. Според анализаторите това е свързано с вододелната 2007 г., когато отпада митническият контрол по границите със страни членки от ЕС.

В периода до 2001 г. се наблюдават най-високите равнища на корупция във връзката на населението с администрацията, като след това има тенденция към намаление.

Най-ниските нива на корупция са през периода 2001-2004 г. След 2005 г. отново се наблюдава нарастване на корупцията, като най-високата стойност е достигната през 2008 г.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg