Плажът на Златните и на Албена остана ничий

431
Плажът на Златните и на Албена остана ничий

Плажните ивици на Златните пясъци и на Албена са ничии този сезон. Така на практика половината концесионна такса, която двата курорта внасят, няма да отиде в държавната хазна. Това се случи, след като срокът на концесионният договор с ръководствата на двете туристически фирми изтече още на 1 май 2008, но нов подписан договор все още няма.

Нови концесионери обаче ще има едва през октомври, когато ще влязат в сила договорите със спечелилите конкурса наематели. Така само през този туристически сезон държавата ще се лиши от 1.3 млн. лева, колкото е годишната концесионна такса за 144 дка плаж в курорта Златни пясъци и поне още толкова за обширния плаж в курорта Албена, сочат сметките.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството знаят от 10 години кога изтича плажната концесия, обясни членът на борда на директорите на „Златни пясъци" АД Николай Недков. Той потвърди, че за този сезон дружеството не е плащало концесионна такса, защото 10-годишният срок на концесията е изтекъл на 1 май.

Така в хазната не са влезли 1.3 млн. лева, а и няма как да влязат, защото де юре и де факто концесионер на плажната ивица в курорта няма. Недков признава, че за да спасят сезона, дружеството, което владее земята и част от хотелите, е поело водното спасяване на Златни пясъци, както и ангажимента да организира пет реанимационни пункта. Според него и чадърите в курорта са поставени и монтирани от дружеството и по тази причина хората му събират сумите за плажните удобства.

Сезонът без концесионери от Министерството на регионалното развитие обясняват с изчакването на парламента, който трябвало да приеме новия Закон за концесиите и Закона за Черноморското крайбрежие. Това вече е факт отпреди десет дни. Единствената промяна обаче в концесионния закон се оказва само броят на чадърите. Така в него е записано, че 50 процента от плажните пространства могат да бъдат заети от чадъри, а концесионерът трябва да осигури свободни площи за летуващи, които не желаят да плащат прескъпо за сянка на плажа.

Чадърите в курорта наброяват внушителните 5000. Ако искате сянка под тях, плащате 7 лева. Така при пълен капацитет за деня само от сянката толерираният от държавата, която не иска да си събере своето, някой си взема 35 000 лева. Към сумата обаче се прибавят и парите, които този някой събира за шезлонги. Така сумата се удвоява.

И понеже нито чужденецът, нито българинът ще седне ей така, всеки от плажуващите се бърка и за още 3 лева, колкото струва шалтето на шезлонг. Само за ден собственикът на чадърите вече е напред с материала с около 80 000 лева.. За да работи на плажа в 10 кв. м, масажистът плаща 10 000 евро наем, при това авансово. На сезон златните пясъци в курорта носят около 10 млн. лева приходи. Половината от дните на лятото да са дъждовни, средствата, които се печелят от наемателите на плажа, пак не са за изпускане.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg