Подновяват делото за 700 млн. от Кремиковци

997
Подновяват делото за 700 млн. от Кремиковци

Държавата отново има шанс да си върне 700 млн. лв. държавна помощ, която е отпуснала на "Кремиковци". Това става ясно от решение на тричленен състав на Върховния административен съд от 2 август.

Съдът връща за ново разглеждане делото в Софийския градски административен съд. Според предишно съдебно решение комбинатът нямаше да връща 700 млн. лв. на държавата.

Съдът тогава обяви за нищожен акт за публично държавно вземане от 4 септември 2008 г. на зам.-министъра на икономиката за възстановяване държавната помощ.

Това решение даде възможност облигационерите, на които "Кремиковци" дължи 325 млн. евро, да станат най-големият кредитор и те да назначат нов синдик. В резултат за продажбата на активите на комбината вече е насрочен търг за 13 септември с начална цена 565 517 510 лв.

Държавната помощ е предоставена при приватизацията на комбината през 1999 г. чрез опрощаване на дълговете му към бюджета, "Булгаргаз" и НЕК и БДЖ. Целта беше да се даде шанс за възстановяване на "Кремиковци".

Тази помощ обаче беше дадена при условие за преструктуриране на производството и инвестиции в екологията, което не беше направено. Затова по-късно държавата си поиска предоставената помощ от 431,07 млн. лв. заедно с лихвите от 267,883 млн.

Като основен мотив на решението на върховните магистрати е и решение на Европейската комисия от декември миналата година, която постанови помощта в размер на 222 млн. евро да бъде върната на държавата, защото не е завършен бизнес планът за преструктуриране.

"С решението държавата получава възможността да стане основен кредитор и да си възвърне мнозинството в общото събрание на кредиторите", каза вчера защитникът на икономическото министерство адвокат Димитър Кюмюрджиев.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg