„Поливалентните“ специалисти са най-ценени на пазара

2714
„Поливалентните“ специалисти са най-ценени на пазара

Заради кризата фирмите стават все по-взискателни към персонала си. Те не могат да си позволят нови назначения и за да повишат производителността си, са принудени да правят повече с по-малко хора. Затова все по-често се ориентират към поливалентни специалисти, които да съвместяват 3-4 длъжности.

Една от най-търсените комбинации е специалист по продажбите + маркетолог + продуктов експерт. Друго актуално съчетание е инженер - търговец, както и одитор - IT специалист. Системните администратори могат да вдигнат акциите си, ако предложат на работодателя си да се заемат с бизнес анализи или ако владеят чужд език.

Възнаграждението за съвместителството не е двойно и тройно, а се покачва минимално и така фирмата пести.

През следващите месеци фирмите ще ценят все повече "меките умения" като отдаденост, отговорност, ангажираност, дисциплина, способност за екипна работа. Шефовете ще залагат на гъвкави кадри с критично мислене и на амбициозни, които са готови нонстоп да се усъвършенстват, съобщава 24 часа.

Профилът на работника се усложнява, което променя и подхода на бизнеса, твърди Василева. По-подготвените млади стават все по-претенциозни, държат да разполагат с повече лично време, имат амбицията да направят нещо свое и сами да си бъдат господари. По-възрастните пък трудно се справят с новите технологии. Затова фирмите са принудени все по-често да се доверяват просто на хора с подходяща нагласа и мотивация, като сами си ги обучават. Не случайно в последно време компаниите особено в сферата на бързооборотните стоки вече си създавали обучителни фирми и прилагали стратегия за израстване на персонала от ниското до най-високото ниво на йерархията.

Временната заетост става все по-актуална, като интересът е и от фирми, и от търсещи работа, категорични са наблюдателите на трудовия пазар. Ангажиментите са по проекти по за 2-3 месеца или за изпълнение на точно определена задача - например счетоводител се взема отвън само за нуждите на годишното приключване на фирмата, компютърен специалист се ангажира само с въвеждане на определен софтуер.

С последните поправки в Кодекса на труда, които узакониха агенциите за временна заетост, възможностите за подобен гъвкав труд се увеличават, твърдят от социалното министерство. Според Василева обаче фактът, че агенциите ще могат да подписват само временни договори с персонала, който предоставят на фирмите, ще блокира идеята. Тя дори прогнозира уволнения на хора, вече работещи на този принцип, чиито трудови договори след влизането на кодекса в сила ще трябва да се прекратят.

Автор: Леся Бакалова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Agree
# 0
13:01 | 24 January 2012
2 Безработен: +1
Безработен
# 1
10:01 | 23 January 2012
До голяма степен наличието на безработицата се дължи именно на тези агенции за ,,човешки,, ресурси, на тяхната всекомпетентност или по точно казано ако не си попълнил техните квадратчета и кръгчета, не отговаряш на ,,международните,, им критерии, дори да си добър специалист в определени области.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg