Половината хлебопекари в страната икономисват от данъци

865
Половината хлебопекари в страната икономисват от данъци

Половината легални фирми, занимаващи се с производство на хляб, нямат възможност да са изрядни в плащането на всички данъци и осигуровки. Това съобщи Димитър Людиев, председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България (ФХСБ), цитиран от вестник „Монитор“.

За последните 4 години производителите инвестираха много средства, за да изпълнят евроизискванията за безопасност на хранителните продукти, каза той. Близо една десета от легалните фирми бяха принудени да спрат дейността си в тази сфера, защото не можаха да покрият строгите стандарти на системата НАССР, уточни той.

Според шефа на хлебарската федерация производителите са притиснати от високите цени на брашното, горивата и електроенергията. В момента най-евтиното брашно струва 760 лв. за тон, като средните цени са около 800 лв. за тон. За производството на 650-700 грама хляб се влага половин килограм брашно. През последната година това оскъпи производството на един хляб с около 25 ст. Заради тежката икономическа конюнктура 30% от фирмите в сектора спряха да се занимават с производството на хляб. Много от тях се насочиха към производство на други тестени изделия. Някои започнаха да се занимават с продажба на дюнери и пици. По понятни причини, заради много по-високата печалба, други се захванаха със строителство, уточни той.

Проучване на федерацията е показало, че производствените цени на хляба (за разфасовка 650-700 грама) варират от 62 стотинки до 1 лев. Търговските надценки се движат между 10 и 20%. Според тях килограм хляб не може да струва повече от 1.45 – 1.50 лв. По-ниските цени означават, че е произведен в нелегална фурна и няма гаранция за неговото качество.

В момента в България се продава най-евтиният хляб в рамките на ЕС, каза още Людиев. В Германия най-евтиният (разфасовка от 700 грама) струва 2.1 евро, а най-скъпият – 4.1 евро. Там обаче ДДС за храните е 7 на сто, а не 20%, както е у нас. Причината хлябът у нас да е евтин, е ниската покупателна способност на хората и ситуацията на пазара. Кой би си купил хляб за 1.50 лв., като може да го намери и за под 1 лев, добави той.

Според шефа на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България ниските заплати са вторият голям проблем в сектора. Те са между 400 и 500 лв., а се работи предимно нощем и работата е много тежка. За сравнение, в Германия хлебарите взимат по 2 - 3 хил. евро, в Сърбия - по 1000 евро, в Македония - по 800, а в съседна Румъния - по 1200 евро.
Работниците ни масово бягат на работа в другите страни от ЕС, оплака се Людиев. Секторът масово губи квалифицирани кадри. Може да се наложи да се внася работна ръка от Азия, добави той.

Според Мариана Кукушева от ФХСБ в Западна Европа, завършилите специализирани училища, каквито са у нас техникумите, не могат да не започнат работа по специалността, за която държавата е платила да учат, освен ако не се запишат да следват. Дори безработните, които взимаха стипендии по 3 месеца и бяха обучавани за хлебари по програма ФАР, не се задължават да почнат работа за това, което да учили или да върнат отпуснатите им стипендии, добави тя.

От Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България поискаха спешна промяна в Закона за храните и драстично съкращаване на срока за регистрация на производителите. Според тях времето от 3 месеца е много удобно за нелегалните хлебопекари, които през лятото искат разрешение за отваряне на фурна на морето и преди да изтече срокът те вече са се изнесли.

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...