Правят търг за още два мобилни оператора

427
Правят търг за още два мобилни оператора

Комисията за регулиране на съобщения (КРС) е решила да обяви за продажба две разрешителни за изграждане на мобилна мрежа. Те обаче ще са с по-голям обхват от предишните планирани честоти, което се очаква да привлече реални кандидати, обясниха от комисията, ръководена от Веселин Божков.

Намеренията на КРС са да проведе търг за разрешение за ползване на индивидуално определен ограничен ресурс в радиочестотния спектър - 2х15 MHz в обхват 1800 MHz, и втори - за 2х10 MHz в обхват 1800 MHz.

Променена е и продължителността на разрешителните - те ще са за срок от 10 години, предишният търг бе за 20 г.

КРС е взела решението в началото на септември. Преди това са направени обществени консултации за възможностите за използване на част от наличния свободен ограничен ресурс - радиочестотен спектър в обхват 1800 MHz - 2х25 MHz.

Според регулатора издаването на две разрешения ще позволи освен гласови телефонни услуги чрез мобилна наземна мрежа - да се предоставят качествено услуги за предаване на данни, мултимедийни услуги и широколентови услуги, базирани на нови технологии и приложения.

"Още повече, че в проекта на Директива на Европейския парламент и на Съвета за отмяна на Директива 87/372/ЕИО на Съвета за честотните ленти, които ще бъдат запазени за координираното въвеждане на обществени общоевропейски наземни клетъчни цифрови мобилни комуникации в Общността, е заложено хармонизирането на радиочестотните обхвати 900 MHz и 1800 MHz. Това ще осигури възможност тези обхвати да се използват и от други наземни общоевропейски системи, освен GSM, за предоставяне на съвременни оперативно съвместими услуги", пише в решението на КРС.

До 9 октомври заинтересованите от търговете трябва да предоставят своите становища, за да вземе комисията окончателно решение за търга. Очакванията са началната тръжна цена да е близка на тази от провалилия се търг, тъй като по-големият честотен ресурс се предлага за по-кратко време, коментираха от КРС.

Условията, които регулаторът смята да наложи за двете разрешения за ползване на радиочестотния спектър, са в срок до година от датата на влизане в сила на разрешението да се осигури не по-малко от 25 на сто мрежово покритие по население и старт на GSM услугите. За две години покритието трябва да е 35 на сто, а за три години - 50 на сто.

През август тази година пропадна търгът за четвърти GSM оператор, който да използва радиочестотния спектър 2x5 MHz от обхват 1800 MHz. Предишният търг с явно наддаване с начална цена 38 млн. лв. бе спрян от КРС, след като само един кандидат подаде документи за участие и те се оказаха непълни.

Въпреки че 12 компании заявиха предварителен интерес за участие в търга с явно наддаване, заявление внесе само регистрираната в Лихтейнщайн "Телко АГ". Останалите първоначални претенденти бяха турската "Тюрксел илетишим хизметлери А.С.", "Макс телеком" на Красимир Стойчев и "Транс телеком", които имат лиценз "точка към много точки", "Кериър БГ", която участва в търга за същия лиценз, кабелният оператор "Спектър нет", "Хенди - тел", "Артланд", "Велосити - ию", дистрибуторът на М-Тел "МОБИЛ СВЯТ", "А и Т инк" и "Източна телекомуникационна компания" АД.

Източник: вестник “Монитор”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg