Правят центрове за ремонт на битови уреди с европари

2177
Правят центрове за ремонт на битови уреди с европари

44.5 млн. лв. от общия бюджет на Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г., който е 563 млн. лв., ще отидат по оста за изграждане на центрове за ремонт на битови електроуреди.

Целта е те повторно да влязат в употреба, а да не се превърнат в отпадъци, които замърсяват околната среда. С парите от ЕС ще може да се финансират и свързани с ремонтите дейности.

Една от целите на мярката по ОП "Околна среда" е да се улесни достъпът на гражданите до центрове за подготовка за повторна употреба, т.е. за ремонт за електроуреди като печки и хладилници. В резултат хората по-често ще избират да поправят старата си кафе машина, сешоар или прахосмукачка, вместо да купуват нови.


Сега при разваляне на малки домакински електроуреди трудно се намират майстори и хората предпочитат да ги хвърлят и да напазаруват отново, посочва вестник "Стандарт".

За финансиране по програмата ще могат да кандидатстват общините и бизнесът, заявиха за "Стандарт" от Министерство на околната среда и водите. Ясно е, че средства ще се дават за ремонт на стари електроуреди, а не за гаранционно обслужване на нови.

Бенефициентите по процедурата сами ще трябва да намерят терените, върху които ще изградят новите центрове, както и да уредят собствеността върху земята. За експлоатацията на центровете за ремонт на електроуредите ще се издава документ съгласно законодателството по управление на отпадъците, за да се гарантира качеството на услуга, която ще предлагат.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg