Пресяват фалшиви вятърни централи

672
Пресяват фалшиви вятърни централи

Проектите в сферата на възобновяемите енергийни източници ще се контролират от нова агенция.

Функцията й ще бъде основно да отсява спекулативните проекти за изграждане на вятърни и слънчеви електроцентрали, с които собствениците на земята целят единствено да повишат цената на имота си.

Учредяването на тази агенция се обмисля от няколко месеца, твърдят източници от енергийните среди и от Агенцията за енергийна ефективност. Ако структурата бъде създадена, през нея ще минава сертификацията на всеки един проект за слънчева, вятърна или водна електроцентрала. Тя ще издава и разрешителните за строеж.

Новата агенция ще се грижи и за реализацията на целта до 2020 г. България да потребява минимум 16% енергия от възобновяеми енергийни източници, твърдят депутати от управляващото мнозинство.


Към новото държавно учреждение ще бъде включена и останалата без шеф Агенция за енергийна ефективност. След като в събота беше уволнен изпълнителният директор на агенцията Таско Ерменков, длъжността му се поема временно от Кольо Колев.

Говори се обаче, че той няма да остане задълго на поста, тъй като е тесен специалист и до момента е отговарял само за обследването на промишлените предприятия.

Възможно е нов шеф на Агенцията за енергийна ефективност изобщо да няма точно във връзка с идеята за новата агенция за ВЕИ, смятат от бранша.

Източник: в. Стандарт

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg