Пускат по-лесно наши фирми до търгове на НАТО

509
Пускат по-лесно наши фирми до търгове на НАТО

Български фирми ще имат по-облекчен достъп до тръжни процедури на НАТО. Това реши правителството, след като прие вчера промени в Наредба за условията и реда за допускане на български физически и юридически лица до участие в международни процедури на НАТО, пише в. "Монитор".

Едно от основните изменения в наредбата е свързано с промeни в институциите, които издават т.нар. "Декларация за съответствие". Това е документ, необходим за всяка конкретна процедура, който се адресира до възложителя - държава членка на Северноатлантическия пакт, командване или агенция на НАТО. С него се удостоверява, че кандидатите притежават необходимите финансови, технически и професионални способности да реализират поръчката, предмет на международната процедура, както и право на достъп до класифицирана информация, ако се изисква такова.

Досега "Декларацията за съответствие" се издаваше от министъра на отбраната, но с промените подобно правомощие се дава и на министъра на икономиката и енергетиката, който поддържа и публичната база от данни за кандидатите.

По този начин дейността по организиране участието на български фирми в международни тръжни процедури на НАТО няма да се разделя между две ведомства, а българските физически и юридически лица ще имат повече време за подготовка на участието си, обясниха от Министерството на икономиката и енергетиката.
Ще намалее и рискът от забавяне, тъй като срокът за представяне на декларацията става съвсем кратък - 28 календарни дни.

Разширява се и кръгът на лицата, които могат да участват в международни процедури на НАТО. Такава възможност се предоставя и на юридически лица, които не са регистрирани като търговци по реда на Търговския закон, но които могат да осъществяват стопанска дейност. С промените се въвежда нова разпоредба, съгласно която кандидатите уведомяват Министерството на икономиката и енергетиката за по-нататъшното си участие в процедурата. По този начин се осигурява бърза обратна връзка и възможност за анализ на процеса по участието на български фирми и организации в международни процедури на НАТО, обясниха от правителствената пресслужба.

България спечели 158 милиона евро от сключените до момента офсетни споразумения за армията и военната индустрия. В момента у нас се изпълняват офсетни дейности, в това число и инвестиции на стойност 46.727 млн. евро, припомниха от Министерството на икономиката и енергетиката.

Досега по офсетна програма за армията са закупени автомобили от "Даймлер-Крайслер" . Директният офсет е за 3.200 млн. евро, а ползата по индиректния е за над 5 млн. евро под формата на софтуерни услуги. В момента с "Даймлер-Крайслер" се преговаря за още проекти. По споразумението с "Юрокоптер" за доставка на 18 вертолета "Кугър" офсетната полза е 106 млн. евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg