Пускат за приватизация ВМЗ-Сопот и ТЕЦ “Бобов дол”

742
Пускат за приватизация ВМЗ-Сопот и ТЕЦ “Бобов дол”

Агенцията за приватизация( АП) слага на тезгяха за продажба през 2008 година ВМЗ-Сопот и ТЕЦ “Бобов дол”. Заедно с продажбата на Параходство “Български морски флот” очакваме това да са най-значимите сделки през 2008 година, съобщи шефът на АП Тодор Николов, цитиран от в. Монитор.

За приватизация ще бъдат пуснати и топлофикационните дружества в Шумен и Перник. За ВМЗ-Сопот ще се търси инвеститор, който освен в специалното, да вложи средства и в развитието на гражданското производство, обясни шефът на АП.

Той добави, че се изчаква решение на съда по казуса ТЕЦ “Бобов дол”. На първа инстанция съдът се произнесе положително по решението на агенцията да прекрати процедурата по продажбата на централата на гръцката компания PPC. Едва след това ще пристъпим към обявяването на нова процедура за продажба на дружеството, добавиха от агенцията.

Срокът за подаване на окончателна оферта за приватизацията на Параходство БМФ от кандидата ”Кей Джи Маритайм Шипинг” ще бъде удължен до 19 февруари, съобщи още шефът на АП. Причината е, че е необходимо повече време за запознаване на инвеститорите с активите на дружеството. Организацията на посещенията на корабите е малко по-сложна, тъй като изисква те да бъдат на разположение в някое пристанище, без това да нарушава дейността на предприятието и същевременно да е съгласувана с графика на инвеститорите, уточни Николов.

Той отчете вчера, че договорените плащания по приватизационни сделки за изминалата 2007 г. възлизат на 311.23 млн. лв.

Общият финансов ефект от приватизацията за 2007 г. е в размер на 490.34 млн. лв., като в това число влизат директни плащания за 311.23 млн. лв., договорени инвестиции на стойност 160.57 млн. лв. и поети задължения за 18.53 млн. лв. Най-значимите сделки за 2007 г. са за топлофикационните дружества в Пловдив, Варна и Русе, както и тази за авиокомпания “България ер”.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg