Работещите намаляват близо 2 пъти след 30 години

396
Работещите намаляват близо 2 пъти след 30 години

„След 30 години хората в трудоспособна възраст ще са 2 пъти по-малко от тези, които не работят", съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев на регионална конференция "Развитие на човешките ресурси", организирана от социалното министерство и Европейската комисия. На събитието присъстваха президентът Георги Първанов, вицепремиерът Меглена Плугчиева, еврокомисарят по заетостта, социалните въпроси и равните възможности Владимир Шпидла, както и министри и социални партньори от Югоизточна Европа, Молдова и Украйна.

Хората на възраст между 30 и 35 г. в момента са 575 хил., а тези до 50 г. - 340 хил., посочи Велев, цитиран от вестник „Сега“. Според него материалното производство и индустрията вече не са привлекателни за младите хора, образованието също не е на ниво, а професионалното обучение отстъпва място на хуманитарното. Според Велев ситуацията на пазара на труда вече е коренно променена и вместо компаниите да избират служителите, самите те подбират фирма, в която да работят.

"Преди да отиде на интервю за работа, човек средно преглежда по 120-140 обяви, само в jobs.bg средно на ден се регистрират по 1587 обяви от работодатели, които търсят кадри, или по около 14 600 месечно", посочи той. Затова, според него, е необходимо кадрите да се развиват според потребностите на бизнеса.

"Според демографските прогнози средната възраст на населението в различните страни ще се увеличи между 4 и 7 г. до 2025 г.", посочи и социалният министър Емилия Масларова. Тя акцентира върху факта, че тенденциите на влошаване възрастовата структура на населението са общи за всички държави от Югоизточна Европа, като само Албания и Турция засега не са заплашени от намаляване на икономически активните хора. По думите на Масларова у нас 40% от хората, преминали различни форми на обучение, вече са намерили трайна работа.

Броят на заетите през последните 2 години се е увеличил с над 200 хил. души, а заетостта при хората от 15 до 64 г. е скочила с повече от 12% от 2000 г. досега. Заетостта при жените също е на добро ниво - 58%, безработните са намалели със 140 хил. за последните 2 г., а младите безработни - с 50 хил. души, посочи още Масларова. По оперативната програма за развитие на човешките ресурси пък през следващите години трябва да се обучат около 150 хил. човека.

"Развитието на човешките ресурси в региона е съпътствано от относително ограничени финансови ресурси, липсата на достатъчно опит и институционален капацитет за осъществяването на необходимите реформи", посочи и президентът Първанов.

Снимка: БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg