Радиоактивни изотопи и в родните храни

2734
Радиоактивни изотопи и в родните храни

 Българското мляко и зеленчуци, които са заразени с радиоактивни изотопи на йод и цезий, изхвърлени от авариралата японска централа във Фукушима, са в безопасните норми, твърдят радиобиолози.

За да се достигне опасната норма, човек трябва да погълне поне тон. А последните два дни не са откривани нови проби с радиоактивни изотопи.

Въпреки това повечето специалисти препоръчват добро измиване на широколистните зеленчуци, тъй като вероятността по тяхната повърхност да има полепнал радиоактивен прах е по-голяма.

Въпреки че и по нашите поля се откриват следи от тези изотопи, количествата са минимални.

Мониторингът на Националния център по радиобиология и радиационна защита показа радиоактивен йод 131, цезий 134 и цезий 137 в овче мляко и листни зеленчуци.

Според радиобиолозите стойностите са безопасни - между 200 и 300 пъти под рисковите, но са по-високи от тези преди 11 март, когато стана аварията във "Фукушима".

Изследвани са продукти от Троян, Нови хан, Радомир, Велики Преслав, Върбица за периода от 5 до 18 април.

Нормите са така разработени, че дори човек да поема максималните нива всеки ден, здравето му да не е в опасност, обясни Бадулин.
За да е в риск, 365 дни трябва да изяжда над 1 кг мляко с 300 бекерела йод 131 и 200 бекерела сумарно цезий 134 и 137.

А най-големите количества, измерени у нас в 1 кг овче мляко, са 1.44 бекерела йод 131, 0.00 цезий 134 и 0.16 бекерела цезий 137, каза Бадулин.

В 1 кг листна растителност са "хванати" 0.9 бекерела йод 131 и 0.46 бекерела цезий 134 и 0,44 бекерела цезий 137, при допустими 2000 бекерела йод 131 и 500 бекерела сумарно цезий 134 и 137. Сравненията са по най-строгите норми, приети от ЕС на 11 април специално по повод японската авария.

Преносът на радиоактивни молекули от Япония към България към момента е спрял. В три последователни дни пробите от атмосферния въздух в София са чисти според анализите на центъра по радиационна защита.

За целия период след аварията в атомната централа "Фукушима" отчетените количества са в хиляди пъти под допустимите норми, твърдят учените. Въпреки това те продължават да изследват въздуха, дъждовната вода, растителност и мляко.

Източник: 24 часа

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg