Разрешен дефицит до 2% ще залегне в Конституцията

1131
Разрешен дефицит до 2% ще залегне в Конституцията

Фискалният борд, който бе замислен от финансовия министър Симеон Дянков, е претърпял значителни промени и ще бъде предложен в нов вид на депутатите.

Максимално разрешеният от Конституцията бюджетен дефицит ще бъде 2% от БВП, а преразпределителната роля на държавата ще се ограничи до 40% от БВП. Около този вариант има много по-голям консенсус сред политическите сили и шансовете му да бъде одобрен от парламента стават все по-високи, твърдят запознати.

Целта на т.нар. пакт за финансова стабилност е да покаже пред света и еврозоната, че България се ангажира дългосрочно да следва устойчива фискална политика. Изключения ще се правят само за форсмажорни обстоятелства като войни, бедствия и др.

Първоначалният вариант от февруари предвиждаше разрешеният дефицит да е до 3%, каквато е и задължителната граница в ЕС. Февруарската идея на Дянков обаче предвиждаше паралелно с максимума от 3% да се въведе и сложна формула, чрез която допустимият дефицит или излишък за съответната година да зависи и от прогнозата за ръст или спад на икономиката.

Например салдото трябваше да се подобри с поне 37% от размера на очаквания растеж, а ако има криза, дефицитът за следващата година щеше да може да се вдигне най-много с 37% от предвиждания икономически спад. Така държавата щеше да се наложи драстично да реже всякакви разходи, за да влезе в нормите в лоши времена.

В крайна сметка обаче Дянков се е отказал от сложната формула и е намалил фиксирането на дефицита на 2 на сто. Остава неясно каква отговорност ще носят правителствата, които излязат от ограничението на дефицита в конституцията.

Другото, за което Дянков държи да се впише в основния закон, е, че преките данъци, в т. ч. данък печалба и налогът върху личните доходи, ще могат да се променят само с 2/3 мнозинство в парламента. По тази точка, която цели запазване у нас на най-ниски данъчни ставки в ЕС, няма промяна в сравнение с първоначалните планове на министъра.

Третата мярка от пакта обаче също е трансформирана. Според нея бюджетът ще харчи максимум 40% от БВП, но с включване на средствата от ЕС.

През февруари идеята беше ограничението да е 37%, но без вноската за ЕС и националното съфинансиране по европрограмите.

Освен това тази мярка няма да се вписва в конституцията, а в устройствения закон за бюджета, предвижда най-новият вариант на пакта на Дянков.

Министърът вчера за пореден път обсъди предложението си с ДПС и "Атака", а днес консултациите продължават с парламентарната група на "Синята коалиция". Засега твърдо против промените е само "Коалиция за България".

Източник: в. Сега

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg