Разследват чадър над 12 коли на МВР дарители

1731
Разследват чадър над 12 коли на МВР дарители

"Когато получава дарение, МВР не се задължава по никакъв начин да върши каквато и да е услуга на дарителя!" Това заяви зам. вътрешният министър Димитър Георгиев по сигнала, че в София се движат, без да бъдат проверявани, лимузини на фирми, снабдяващи полицията с бензин.

В сряда Би Ти Ви излъчи любителски кадри от вътрешността на караулка на Околовръстното шосе, в която виси списък с номерата и моделите на 12 автомобила, които не трябва да бъдат спирани за проверки. На листа със "заповедта" няма нито подпис, нито печат.

Полицай със закрито лице и променен глас обясни пред камерата, че магистралните ченгета имали устна заповед от шефа си Васил Илиев да не махат със стоп палки и да не търсят справки в компютрите за колите на спонсорите.

"Има такъв сигнал. Той е анонимен и е за автомобилите на 5 фирми. По него се извършва проверка на Дирекция "Инспекторат", възложена със заповед на главния секретар на МВР Калин Георгиев", каза зам. вътрешният министър Георгиев. И уточни, че срокът за приключване на вътрешното разследване е един месец.

Безвъзмездни дарения могат да приемат всички юридически лица в МВР - 5-те Главни дирекции, 28-те областни дирекции в страната, специализираните дирекции и институти. Шефовете им носят отговорност да не получават спонсорства от съмнителни фирми и лица.

Началниците нямат никакво право да поемат ангажименти към дарителите, обясниха от ведомството. Затова, ако анонимната информация за чадър над 12-те лимузини се окажела вярна, можело да се стигне не само до уволнения в СДВР, но и до наказателни дела срещу шефове от висши нива.

Другата версия обаче е, че сигналът е фалшив и цели да злепостави Васил Илиев, който от няколко месеца ръководи "Магистрална полиция" в СДВР (виж неговото изявление вдясно). По непотвърдена официално информация списъкът бил направен от полицаите в караулката, които го унищожили веднага след заснемането му.

От дарения МВР е получило 6 512 714 лв. за първото тримесечие на 2011 г., сочат данни от междинния отчет на приходите на ведомството. Очаква се занапред да се изготви единен регистър, в който по всяко време да се правят справки при съмнения или сигнали за чадър над фирми и граждани.

В Хага вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че ако се потвърди съществуването на списъка с 12-те коли, в МВР "ще бъдат безкомпромосни".

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg