Разследват чадър над 12 коли на МВР дарители

1831
Разследват чадър над 12 коли на МВР дарители

"Когато получава дарение, МВР не се задължава по никакъв начин да върши каквато и да е услуга на дарителя!" Това заяви зам. вътрешният министър Димитър Георгиев по сигнала, че в София се движат, без да бъдат проверявани, лимузини на фирми, снабдяващи полицията с бензин.

В сряда Би Ти Ви излъчи любителски кадри от вътрешността на караулка на Околовръстното шосе, в която виси списък с номерата и моделите на 12 автомобила, които не трябва да бъдат спирани за проверки. На листа със "заповедта" няма нито подпис, нито печат.

Полицай със закрито лице и променен глас обясни пред камерата, че магистралните ченгета имали устна заповед от шефа си Васил Илиев да не махат със стоп палки и да не търсят справки в компютрите за колите на спонсорите.

"Има такъв сигнал. Той е анонимен и е за автомобилите на 5 фирми. По него се извършва проверка на Дирекция "Инспекторат", възложена със заповед на главния секретар на МВР Калин Георгиев", каза зам. вътрешният министър Георгиев. И уточни, че срокът за приключване на вътрешното разследване е един месец.

Безвъзмездни дарения могат да приемат всички юридически лица в МВР - 5-те Главни дирекции, 28-те областни дирекции в страната, специализираните дирекции и институти. Шефовете им носят отговорност да не получават спонсорства от съмнителни фирми и лица.

Началниците нямат никакво право да поемат ангажименти към дарителите, обясниха от ведомството. Затова, ако анонимната информация за чадър над 12-те лимузини се окажела вярна, можело да се стигне не само до уволнения в СДВР, но и до наказателни дела срещу шефове от висши нива.

Другата версия обаче е, че сигналът е фалшив и цели да злепостави Васил Илиев, който от няколко месеца ръководи "Магистрална полиция" в СДВР (виж неговото изявление вдясно). По непотвърдена официално информация списъкът бил направен от полицаите в караулката, които го унищожили веднага след заснемането му.

От дарения МВР е получило 6 512 714 лв. за първото тримесечие на 2011 г., сочат данни от междинния отчет на приходите на ведомството. Очаква се занапред да се изготви единен регистър, в който по всяко време да се правят справки при съмнения или сигнали за чадър над фирми и граждани.

В Хага вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че ако се потвърди съществуването на списъка с 12-те коли, в МВР "ще бъдат безкомпромосни".

Източник: в. Труд

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...