Регистрираме фирма срещу 500 лв.

506
Регистрираме фирма срещу 500 лв.

Десетократно намаляване на минималния капитал за регистрация на дружество с ограничена отговорност и акционерно дружество предвиждат промени в Търговския закон, приети на първо четене от парламента вчера. Депутатите приеха законопроекта след прегласуване с 98 гласа "за", 28 "против" и 39 "въздържал се".

Предвижда се минималният изискуем капитал за откриване на дружество с ограничена отговорност да бъде 500 лева вместо 5000 лева, а за акционерно дружество - 5000 лева вместо 50 000 лева, пише в днешния си брой в. "Монитор".

Според Диана Хитова от Коалиция за България предложените изменения в Търговския закон не са разумни и от тях няма да има полза. Хитова добави, че няма практическа необходимост от тази промяна, тъй като бизнесът вече е "проходил" и изискуемите суми за регистрация поради инфлацията вече са много по-малки, отколкото към момента на създаването на Търговския закон.

Според нея с измененията ще бъде улеснена възможността за създаване на фирми фантоми.

Хитова изрази надежда, че предложението за намаляване на минималния изискуем капитал няма да бъде прието на второ четене. Тя посочи, че ще разчита на останалите депутати юристи, тъй като според нея нито един юрист не подкрепя предложението.

Може би има професионални различия между юристите и икономистите, които по-скоро подкрепят този закон, допълни Хитова. Според нея не е необходимо да се постига компромис с колко да бъде намален минималният изискуем капитал. И в момента Търговският закон предвижда възможност за създаване на дружества, без да имат регистърен капитал - събирателно дружество и едноличен търговец, отбеляза Диана Хитова.

Вносителят на проекта за промяна в Търговския закон Мартин Димитров от ОДС коментира, че е готов на компромис по отношение на това с колко да бъде намален минималният изискуем капитал.

Не може Македония преди две години въобще да премахва минималния капитал за регистрация на ООД, Сърбия да го намалява повече от 20 пъти и това да е тенденция в целия ЕС за подобряване на средата за бизнес, а България да не прави нищо, отбеляза той.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg