Ритат се по кокалчето заради “Кремиковци”

616
Ритат се по кокалчето заради “Кремиковци”

Ритане по кокалчетата и борба за надмощие. Така вчера започна първото събрание на кредиторите на "Кремиковци" в Софийския градски съд. Претенциите на най-големите кредитори - държавата и облигационерите, се различават само с 6 млн. лева. С дължимото на Агенцията за държавни вземания хазната претендира за 698.9 млн. лв., или близо 29.5% от всички задължения. Облигационерите й дишат във врата, като са заявили претенция от 692.6 млн. лв., което им дава 29.2% от гласовете. Държавата обаче ги надскача, ако се включат вземанията и на Националната агенция за приходите, митниците и няколко държавни компании, сред които "Булгаргаз", НЕК, БДЖ.

Общо 725 фирми и физически лица са включени в списъка на кредиторите, като общата претенция е за 2.371 млрд. лева. Всички те бяха старателно описвани вчера от съдебния състав, ръководен лично от председателя на СГС Светлин Михайлов.

Надцакването между държава и облигационери започна още от сутринта. Първо, техническа грешка постави под въпрос признаването на борча на бондхолдърите. Сумата на облигационния заем е вписана отделно от разходите на попечителите "Лоу Дибенчър" по издаване на емисията. И заради това разминаване претенциите им за малко да не бъдат признати.

След като този проблем бе разрешен, стана ясно, че облигационерите са атакували пред съда предявената от държавата помощ, която е близо 400 млн. лв. Жалба срещу нея са подали и "Кремиковци", както и синдичката Ана Миленкова. Мотивът е, че се признават само дългове, натрупани преди 5 август, когато съдът постанови решението за обявяване в неплатежоспособност. АДВ претендира сумата за държавната помощ чак през септември. От комбината обжалват също и дълг от 60 млн. лв. към данъчните власти, защото, според тях, ревизионният акт също е внесен след срока.

Не успяхме да постигнем обща позиция и да стигнем до единно гласуване с държавата, призна по време на сагата вчера представител на облигационерите. В четвъртък вечерта до последно са водени разговори с икономическото министерство, поясни той.

Източник: вестник “Стандарт”

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...