Румънците работят най-дълго в ЕС

1294
Румънците работят най-дълго в ЕС

Германците и датчаните имат най-много почивни дни от жителите на всички страни членки на ЕС. Това показват данните за м.г. от проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и работа (Eurofound). Жителите на ФРГ и на Дания годишно почиват по 40 дни, като в това число са включени платеният отпуск и националните празници.

Най-кратък отдих пък имат румънците - само 27 дни в годината. Средно в 27-те страните от ЕС годишните почивни дни са 34.4 дни, сочат данните от проучването.

Средното работно време за служителите, които имат договори за пълен работен ден в страна от ЕС, е 38 часа седмично.

През 2009 г. средната работна седмица в ЕС е била 37.9 часа, показват данните. През 2007 и 2008 г. пък работната седмица се е състояла от 38.6 часа. В 12-те новоприети страни в ЕС, сред които е и България, средната работна седмица за миналата година е била 39.7 часа.

В последните години разликата между записаните часове в трудовите договори между старите и новите членове на общността започва да намалява, коментират от Eurofound.

През 2010 г. тя била 2.1 часа, като в старите страни членки работната седмица продължава 37.6 часа.

Докладът обаче показва и сериозна разлика между договореното и реалното работно време. В целия ЕС реалното работно време е 39.7 часа. В старите членове на общността то е 39.4 часа или с 1.8 часа от записаното в трудовите договори. В новите държави от ЕС работната седмица реално продължава 39.9 часа, което е с 0.2 часа повече от записаното в договорите.

Най-дълга е работната седмица за трудещите се в металургията - 37.6 часа, следвана от публичния сектор - 37.5 часа, и сектора на услугите - 37.3 часа.

Румънците прекарват най-много време на работното си място - 41.3 часа седмично, сочат данните на Eurofound. Следват Люксембург, Великобритания, Полша, Германия, България, Естония и Чехия.

Най-кратка е работната седмица за финландците - 37.8 часа.

Броят на официалните празници също варира сериозно между отделните членове на ЕС - от 14 в Испания до едва 5 във Финландия. Средно в ЕС има 9.6 дни официални празници. В новите страни членки са 8.7, а в старите членки - 9.9 дни.

Източник: В-к „Сега"

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...